FEOR-kód 6113-00
Bemutatás
Megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a zöldségfélék termesztésével, illetve értékesítésre történő előkészítésével kapcsolatos munkákat.
Jellemző tevékenységek
- kiválasztja a talaj minőségének, az éghajlati viszonyoknak és a piaci igényeknek megfelelő zöldségféléket és fajtákat
- megvizsgálja a talaj minőségét, szükség esetén elvégzi a szükséges tápanyag utánpótlást
- kiszámítja a szükséges mennyiségű vetőmagot és palántát, valamint beszerzi azokat
- a szántással, boronálással, magágy-készítéssel előkészített talajba elveti a magokat, elülteti a palántákat
- megállapítja az öntözés, trágyázás, gyomírtás időpontját és elvégzi azt
- folyamatosan ellenőrzi a növények fejlődését
- kézi vagy gépi módszerrel betakarítja a zöldségeket
- gondoskodik a termény tisztításáról, szárításáról, megfelelő tárolásáról
- megszervezi a megtermelt zöldség értékesítését
- kezeli, beállítja és karbantartja a szerszámokat és munkagépeket
- előkészíti a talajt a következő ültetésre
Körülmények
Munkakörnyezet
- jellemző módon szabadban dolgozik
- ki van téve az időjárás szélsőséges változásainak, a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos, sáros
Egészségügyi tényezők
- jellemző módon szabadban dolgozik
- ki van téve az időjárás szélsőséges változásainak, a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos, sáros
Pszichikai tényezők
- mivel főleg egyedül dolgozik, kapcsolatai beszűkülhetnek
Várható változások
- Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása a termékkel szemben.
- Fokozódik a szelektív növényvédő szerek elterjedése.
- Új, környezetkímélő növényvédő módszerek jelenek meg.
- Növekszik az alapanyagként szolgáló termékek köre.
- A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.
- Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.