FEOR-kód 6112-00
Bemutatás
A biológiai egyensúly megtartására törekedve, biológiai ismeretek felhasználásával, környezetbarát technológiák és anyagok alkalmazásával megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a különböző növények termesztésével, illetve értékesítésre történő előkészítésével kapcsolatos munkákat.
Jellemző tevékenységek
- kiválasztja az adott terület minőségének, az éghajlati viszonyoknak és a piaci igényeknek megfelelő növényféléket és fajtákat
- megvizsgálja a talaj minőségét, a biológiai egyensúly fenntartására törekedve elvégzi a szükséges tápanyag utánpótlást
- kiszámítja a szükséges mennyiségű vetőmagot, palántát, facsemetét és beszerzi azt
- a szántással, boronálással, magágy-készítéssel előkészített talajba elveti vagy elülteti a magokat, palántákat
- folyamatosan ellenőrzi a növények fejlődését
- kézi vagy gépi módszerrel betakarítja a termést
- gondoskodik a termény tisztításáról, szárításáról, megfelelő tárolásáról
- feldolgozza a terményeket, sűrítményeket, aszalmányokat készít
- megszervezi a megtermelt növények értékesítését
- kezeli, beállítja és karbantartja a szerszámokat és munkagépeket
- előkészíti a talajt a következő vetésre
Körülmények
Munkakörnyezet
- jellemző módon szabadban dolgozik
- ki van téve az időjárás szélsőséges változásainak, a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos, sáros
Egészségügyi tényezők
- jellemző módon szabadban dolgozik
- ki van téve az időjárás szélsőséges változásainak, a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos, sáros
Pszichikai tényezők
- mivel főleg egyedül dolgozik, kapcsolatai beszűkülhetnek
Várható változások
- Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása a termékekkel szemben.
- Szélesedik a bionövény-termékek köre és felhasználása.
- Új, környezetkímélő növényvédő módszerek jelennek meg
- A bio-termesztésű hungarikumok köre is bővűl.
- A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.
- Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.