FEOR-kód 8132-00
Bemutatás
Beállítja, kiszolgálja, kezeli és felügyeli a vegyipari termékeket gyártó gépi berendezéseket.
Jellemző tevékenységek
- Elvégzi a vegyi alapfolyamatokat (oxidáció, redukció, halogénezés, nitrálás, észterezés, fermentáció, hidrolízis stb.)
- Előállítja az alapanyagokból oldószerek és egyéb segédanyagok felhasználásával az alacsony feldolgozottságú vegyi termékeket
- Előkészíti a kiindulási anyagokat a vegyi folyamatok elvégzése előtt (tisztítja és finomítja fizikai úton pl.keverés, ülepítés, szűrés, centrifugálás, aprítás, hűtés, fűtés stb.)
- Csomagolja és ellenőrzi a késztermékek
- Ápolja, karbantartja a rábízott gépeket, berendezéseket
- Elhárítja a gyártás során felmerülő egyszerűbb hibákat
- Ellátja alapanyaggal a gépeket a gyártási folyamat zavartalanságának biztosítása érdekében
- Műszeres ellenőrzést végez
- Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi szabályokat
Körülmények
Munkakörnyezet
- Munkáját jellemzően vegyi üzemben zárt térben, illetve a szabadban végzi
- Két vagy három műszakban végzett nehéz fizikai munka
Egészségügyi tényezők
- Munkáját jellemzően vegyi üzemben zárt térben, illetve a szabadban végzi
- Két vagy három műszakban végzett nehéz fizikai munka
Pszichikai tényezők
- A többműszakos munkarendhez történő alkalmazkodás
Várható változások
- A technológia gyorsan fejlődik
- Teljeskörű automatizálás várható
- A szakmában foglalkoztatottak száma csökken
- Az egyes gyártási feladatok egyre jobban specializálódnak
- Nő a környezetvédelmi követelményrendszer
- A szakmai képzettség egyre magasabb szintű igénye jelentkezik
- A fizikai és kémiai ismeretek gyors fejlődése tapasztalható
- A nagy energiaigényű technológiák visszaszorulnak
- A munkavédelmi szabályok folyamatos szigorodása várható
- A hatósági ellenőrzések és szabályozások várhatóan szigorodnak
- A szakmai idegen nyelv szerepe nőni fog