FEOR-kód 3153-00          
                    
            
                
                 
           
            
                Bemutatás
                
                    Vegyipari berendezések kezelését és felügyeletét, valamint vegyi anyagok lepárlására, szűrésére, szétválasztására, hevítésére vagy finomítására szolgáló feldolgozó egységek és berendezések beállítását, folyamat irányítását és karbantartását végzi.                
                                                    
                        Jellemző tevékenységek
                        
- megismeri, elsajátítja a a gyártástechnológiát
 - ellenőrzi az alapanyag minőségét
 - biztosítja az alapanyag ellátás folyamatosságát
 - ellenőrzi a technológiai rendszer elemeit, a berendezések megfelelő működését
 - előírás szerint beállítja a berendezéseket, szelepeket, szivattyúkat, vezérlőszerkezeteket és feldolgozó berendezéseket
 - elvégzi a szokásos próbaüzemet
 - szükség szerint módosítja a beállítási paramétereket
 - beindítja a gyártást
 - irányítja a gépkezelők munkáját
 - kezeli az elektronikus vagy számítógépes vezérlőpultot a folyamatok felügyeletére és optimalizálására szolgáló központi vezérlő helyiségből
 - szabályozza a nyersanyagok és a feldolgozáshoz használt segédanyagok, pl. katalizátorok és szűrőközegek adagolását a technológia szerint
 - szabályozza és felügyeli a feldolgozó berendezésen kívüli folyamatok indítását és lezárását
 - felügyeli a gyártáshoz szükséges segédenergia rendszereket
 - mintavételi, mérési műveleteket, teszteket hajt végre, elemzi és kiértékeli a minták adatait
 - szükség esetén hibakeresést végez, gondoskodik a karbantartásról
 - rendkívüli jelenségek észlelésekor dönt a beavatkozás mértékéről
 - ellenőrzi, ellenőrizteti a késztermék minőségét
 - kezeli a gyártás során keletkező hulladékot és a
 - adminisztrál és dokumentál: feljegyzi az adatokat és vezeti a termelési-, műszaki-, eseménynaplót
 
                    
                 
                                    
                    Körülmények
                                                            
                            Munkakörnyezet
                            
- Legjellemzőbb az üzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, mesterséges fényben, zárt munkacsarnokban, vagy gépcsarnokokban állítják elő a különböző termékeket.
 - Váltakozó hőmérsékletű, fokozottan balesetveszélyes környezet jellemző, amely az emberi egészségre, illetve a környezetre is ártalmas lehet.
 - A munkát szigorú technológiai előírások szabályozzák.
 
                        
                     
                                                            
                            Egészségügyi tényezők
                            
- Legjellemzőbb az üzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, mesterséges fényben, zárt munkacsarnokban, vagy gépcsarnokokban állítják elő a különböző termékeket.
 - Váltakozó hőmérsékletű, fokozottan balesetveszélyes környezet jellemző, amely az emberi egészségre, illetve a környezetre is ártalmas lehet.
 - A munkát szigorú technológiai előírások szabályozzák.
 
                        
                     
                                                            
                            Pszichikai tényezők
                            
- a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
 - a gépek kezelése figyelmet, pontosságot, és koncentrálóképességet követel
 - hibakeresés és a szisztematikus hibabehatárolás során előnyös, illetve szükséges a gyors reagálás
 - a monoton munka hosszabb idő után koncentrációs problémát eredményez
 - fontos az irányítás elfogadása
 
                        
                     
                                                            
                            Várható változások
                            
- A környezetvédelmi előírások szigorodása, rákényszeríti az ágazatot a korszerűsítésre és a minőségbiztosítás nélkülözhetetlenné válik.
 - A korszerűsítések a dolgozói mikrokörnyezetet, és munkavállalási kedvet pozitívan megváltoztatják.
 - A vegyipar folyamatosan fejlődik, így a piaci verseny erősödni fog.
 - Az informatika, és az új anyagok és technológiák fejlődése, a környezetkímélőbb anyagok megjelenése háttérbe szorítja a hagyományos technikával működő üzemeket.
 - A fizikai és kémiai ismeretek gyors fejlődése, a biológiai alapanyagok bevonása révén a nagy energiaigényű technológiák visszaszorulnak.
 - Az automatizáltság fokozódásának, a technológiai fejlesztéseknek, a hatékonyság növekedésének köszönhetően egyre kevesebb, de képzettebb munkaerő lesz szükséges ezen a területen is.
 - Adott feladathoz célgépek készülnek, a CNC gépek használata általánossá válik, a gépek sebessége pedig megnő, magával vonva a gép kiszolgálásának fejlesztését, automatizálását.
 - Az élőmunka visszaszorul, de egyben magasabb szakmai tapasztalatot is igényel, ezáltal felértékelődik.