FEOR-kód 3153-00
Bemutatás
Vegyipari berendezések kezelését és felügyeletét, valamint vegyi anyagok lepárlására, szűrésére, szétválasztására, hevítésére vagy finomítására szolgáló feldolgozó egységek és berendezések beállítását, folyamat irányítását és karbantartását végzi.
Jellemző tevékenységek
- megismeri, elsajátítja a a gyártástechnológiát
- ellenőrzi az alapanyag minőségét
- biztosítja az alapanyag ellátás folyamatosságát
- ellenőrzi a technológiai rendszer elemeit, a berendezések megfelelő működését
- előírás szerint beállítja a berendezéseket, szelepeket, szivattyúkat, vezérlőszerkezeteket és feldolgozó berendezéseket
- elvégzi a szokásos próbaüzemet
- szükség szerint módosítja a beállítási paramétereket
- beindítja a gyártást
- irányítja a gépkezelők munkáját
- kezeli az elektronikus vagy számítógépes vezérlőpultot a folyamatok felügyeletére és optimalizálására szolgáló központi vezérlő helyiségből
- szabályozza a nyersanyagok és a feldolgozáshoz használt segédanyagok, pl. katalizátorok és szűrőközegek adagolását a technológia szerint
- szabályozza és felügyeli a feldolgozó berendezésen kívüli folyamatok indítását és lezárását
- felügyeli a gyártáshoz szükséges segédenergia rendszereket
- mintavételi, mérési műveleteket, teszteket hajt végre, elemzi és kiértékeli a minták adatait
- szükség esetén hibakeresést végez, gondoskodik a karbantartásról
- rendkívüli jelenségek észlelésekor dönt a beavatkozás mértékéről
- ellenőrzi, ellenőrizteti a késztermék minőségét
- kezeli a gyártás során keletkező hulladékot és a
- adminisztrál és dokumentál: feljegyzi az adatokat és vezeti a termelési-, műszaki-, eseménynaplót
Körülmények
Munkakörnyezet
- Legjellemzőbb az üzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, mesterséges fényben, zárt munkacsarnokban, vagy gépcsarnokokban állítják elő a különböző termékeket.
- Váltakozó hőmérsékletű, fokozottan balesetveszélyes környezet jellemző, amely az emberi egészségre, illetve a környezetre is ártalmas lehet.
- A munkát szigorú technológiai előírások szabályozzák.
Egészségügyi tényezők
- Legjellemzőbb az üzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, mesterséges fényben, zárt munkacsarnokban, vagy gépcsarnokokban állítják elő a különböző termékeket.
- Váltakozó hőmérsékletű, fokozottan balesetveszélyes környezet jellemző, amely az emberi egészségre, illetve a környezetre is ártalmas lehet.
- A munkát szigorú technológiai előírások szabályozzák.
Pszichikai tényezők
- a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
- a gépek kezelése figyelmet, pontosságot, és koncentrálóképességet követel
- hibakeresés és a szisztematikus hibabehatárolás során előnyös, illetve szükséges a gyors reagálás
- a monoton munka hosszabb idő után koncentrációs problémát eredményez
- fontos az irányítás elfogadása
Várható változások
- A környezetvédelmi előírások szigorodása, rákényszeríti az ágazatot a korszerűsítésre és a minőségbiztosítás nélkülözhetetlenné válik.
- A korszerűsítések a dolgozói mikrokörnyezetet, és munkavállalási kedvet pozitívan megváltoztatják.
- A vegyipar folyamatosan fejlődik, így a piaci verseny erősödni fog.
- Az informatika, és az új anyagok és technológiák fejlődése, a környezetkímélőbb anyagok megjelenése háttérbe szorítja a hagyományos technikával működő üzemeket.
- A fizikai és kémiai ismeretek gyors fejlődése, a biológiai alapanyagok bevonása révén a nagy energiaigényű technológiák visszaszorulnak.
- Az automatizáltság fokozódásának, a technológiai fejlesztéseknek, a hatékonyság növekedésének köszönhetően egyre kevesebb, de képzettebb munkaerő lesz szükséges ezen a területen is.
- Adott feladathoz célgépek készülnek, a CNC gépek használata általánossá válik, a gépek sebessége pedig megnő, magával vonva a gép kiszolgálásának fejlesztését, automatizálását.
- Az élőmunka visszaszorul, de egyben magasabb szakmai tapasztalatot is igényel, ezáltal felértékelődik.