Vendéglős

FEOR-kód 5131-00

Bemutatás

A vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről.

Jellemző tevékenységek

  • megtervezi és kialakítja a vendéglátóhely arculatát
  • összeállítja a megrendelendő áruk listáját, kiadja az igényléseket
  • kezeli az árukészletet: átveszi, raktározza a vállalkozás működtetéséhez szükséges alapanyagokat
  • megszervezi a munkabeosztást, ellenőrzi a személyzet munkáját
  • alkalmazza és ellenőrzi a beosztottakat
  • utasításokat ad a személyzetnek
  • megszervezi a vendéglátóhely műsorait, gondoskodik a reklámrólű
  • kimutatásokat vezet a bevételekről és kiadásokról
  • különféle termékeket és szolgáltatásokat értékesít
  • árakat, díjakat, számlaösszegeket állapít meg
  • szükség szerint részt vesz a vendégek kiszolgálásában, az ételek, italok elkészítésében, a beszerzésben és raktározásban
  • felméri a vendégek igényeit, kéréseit
  • a vendégkör építésével foglalkozik


Körülmények

Munkakörnyezet

  • konyhában végzett feladatok során magas hőmérséklet, páratartalom, forró folyadékok, padlóra ömlött ételek, nyersanyagok, éles szerszámok balesetveszélyt jelentenek

Egészségügyi tényezők

  • konyhában végzett feladatok során magas hőmérséklet, páratartalom, forró folyadékok, padlóra ömlött ételek, nyersanyagok, éles szerszámok balesetveszélyt jelentenek

Pszichikai tényezők

  • komoly stresszforrást jelenthet a vendégekkel való kommunikáció, a minőségi kifogások intézése
  • magas figyelemkoncentrációt, az emlékezet kifogástalan működését igényli a vendégek igényeinek pontos felmérése, kiszolgálása

Várható változások

  • a foglalkozásnak van bíztató jövője, jogosultsága van
  • a szervezeti struktúrában középvezetői szint betöltésére jogosító képesítéshez kötött, amely kisebb vendéglők/üzletek illetve szállodai vendéglátó egységek vezetésére jogosít,
  • a foglalkoztatási feltételek alkalmazottként limitáltak, ugyanakkor lehetőséget biztosít önálló vállalkozás indítására
  • lehetőséget ad a vendéglátás minőségének javítására
  • a képzésben gyakorlatias tudást és szemléletet biztosít

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 60%
Személyközpontú 40%
Önálló 70%
Csoportos 30%
Irányító 60%
Végrehajtó 40%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Borozó üzletvezetője (1-2 személyes)
  • Büfé-, bisztróvezető
  • Cukrászda-, fagylaltozóvezető (1-2 személyes)
  • Eszpresszó-, kávézóvezető
  • Étkezdés
  • Italboltvezető (1-2 személyes)
  • Kávéház üzletvezetője (1-2 személyes)
  • Kifőzdés
  • Kocsmáros
  • Söntés-, italboltvezető (1-2 személyes)
  • Söröző üzletvezetője (1-2 személyes)
  • Teázó üzletvezetője (1-2 személyes)