FEOR-kód 5131-00
Bemutatás
A vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről.
Jellemző tevékenységek
- megtervezi és kialakítja a vendéglátóhely arculatát
- összeállítja a megrendelendő áruk listáját, kiadja az igényléseket
- kezeli az árukészletet: átveszi, raktározza a vállalkozás működtetéséhez szükséges alapanyagokat
- megszervezi a munkabeosztást, ellenőrzi a személyzet munkáját
- alkalmazza és ellenőrzi a beosztottakat
- utasításokat ad a személyzetnek
- megszervezi a vendéglátóhely műsorait, gondoskodik a reklámrólű
- kimutatásokat vezet a bevételekről és kiadásokról
- különféle termékeket és szolgáltatásokat értékesít
- árakat, díjakat, számlaösszegeket állapít meg
- szükség szerint részt vesz a vendégek kiszolgálásában, az ételek, italok elkészítésében, a beszerzésben és raktározásban
- felméri a vendégek igényeit, kéréseit
- a vendégkör építésével foglalkozik
Körülmények
Munkakörnyezet
- konyhában végzett feladatok során magas hőmérséklet, páratartalom, forró folyadékok, padlóra ömlött ételek, nyersanyagok, éles szerszámok balesetveszélyt jelentenek
Egészségügyi tényezők
- konyhában végzett feladatok során magas hőmérséklet, páratartalom, forró folyadékok, padlóra ömlött ételek, nyersanyagok, éles szerszámok balesetveszélyt jelentenek
Pszichikai tényezők
- komoly stresszforrást jelenthet a vendégekkel való kommunikáció, a minőségi kifogások intézése
- magas figyelemkoncentrációt, az emlékezet kifogástalan működését igényli a vendégek igényeinek pontos felmérése, kiszolgálása
Várható változások
- a foglalkozásnak van bíztató jövője, jogosultsága van
- a szervezeti struktúrában középvezetői szint betöltésére jogosító képesítéshez kötött, amely kisebb vendéglők/üzletek illetve szállodai vendéglátó egységek vezetésére jogosít,
- a foglalkoztatási feltételek alkalmazottként limitáltak, ugyanakkor lehetőséget biztosít önálló vállalkozás indítására
- lehetőséget ad a vendéglátás minőségének javítására
- a képzésben gyakorlatias tudást és szemléletet biztosít