FEOR-kód 5132-00
Bemutatás
Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel vendéglőkben, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben.
Jellemző tevékenységek
- tájékozódik a napi feladatokról
- ellenőrzi a műszaki berendezések működőképességét, a napi vételezést, a takarítást
- figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
- részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában
- előkészíti a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret pl.: beállítja az asztalokat, székeket, elhelyezi a reklámeszközöket
- korrigálja a kínálatváltozásokat, napi ajánlatot, árlapot készít
- előkészíti a fogyóeszközöket, a textiliákat és az egyéb dekorációs elemeket
- kiválasztja és felhelyezi az alkalomhoz és az étkezési időszakhoz illő terítéket, abroszokat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket
- folyamatosan biztosítja az eszközutánpótlást
- fogadja és leülteti a vendégeket a protokoll-előírások szerint
- felméri a vendégek igényeit, kezeli az észrevételeiket
- átadja az étlapot, ismerteti a választékot, szükség szerint ételt, italt ajánl
- felveszi és továbbítja, illetve összeállítja a rendelést
- előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, a rendelés szerint kiegészítve a terítéket
- szakszerű éttermi, rendezvény vagy szobai (szobaszerviz) felszolgálást végez, szükség szerint kínál, utántölt
- figyelemmel kíséri a felszolgálandó étel, ital minőségét, a vendég fogyasztását
- folyamatosan rendben tartja az asztalokat, rendezvényasztalokat, és a használt eszközöket leszedi az asztalról
- átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, pénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközt kezel, számlát, nyugtát készít
- ellenőrzi a vendégek távozását
- elszámol a napi bevétellel
Körülmények
Munkakörnyezet
- Jellemzően állandó, illetve rendezvényszervezés esetén rendszerint változó munkahelyen dolgoznak.
- Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
- A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
- A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
- Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.
Egészségügyi tényezők
- Jellemzően állandó, illetve rendezvényszervezés esetén rendszerint változó munkahelyen dolgoznak.
- Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
- A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
- A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
- Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.
Pszichikai tényezők
- csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
- a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
- figyelmet, összpontosítást igénylő munkaterület
- a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
- a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése szükséges
- fontos az alkalmazkodás a munkatársakhoz, a tolerancia és előítélet mentesség a vendégek irányában
- a munkatársakkal való jó együttműködés különösen csúcsidőben elengedhetetlen
- hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván
- gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell
Várható változások
- A vendéglátó-ipar helyzete szorosan összefügg a gazdasági élet és az életszínvonal alakulásával, a hazánkba látogató turisták, illetve az igényesebb vendégek számával.
- A fogyasztási szokások megváltozása (gyorséttermek, házhozszállítás, partyszervíz) csökkenti a magasan képzett pincérek iránti igényt.
- Az EU-csatlakozás hatásának köszönhetően a külföldi munkavállalás egyre könnyebbé válik.
- Külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni, illetve nagyobb az igény a szakképzett pincérek, a minőségi munka iránt is.
- A munkahelyféltés miatt nő a rivalizálás ezen a munkaterületen és leginkább azok a munkavállalók érvényesülnek majd, akik több nyelven beszélnek, sokrétű képzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
- Továbbra is elvárás marad a jó kommunikációs készség, rugalmasság és nagy teherbírás a felszolgálókkal, pincérekkel szemben.
- Az EU-csatlakozás hatására szigorodtak a környezetvédelmi, higiéniai és egyéb szabályok, előírások, amelyek a pincérek felelősségi körét is bővítik.