FEOR-kód 5134-00
Bemutatás
Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.
Jellemző tevékenységek
- Meghatározza a meglévő készleteket, a készételek mennyiségét
- Felméri és megrendeli a szükséges nyersanyagokat
- Javaslatot tesz ill. összeállítja az étlapot, menüt, napi ajánlatot
- Előkészíti és feldolgozza a nyersanyagokat
- Párolja, főzi, süti az ételek összetevőit
- Ízesíti az ételeket
- Tárolja az ételeket
- Darabolja, szeleteli, adagolja az ételeket
- Tálalja az elkészült ételeket
- Összehangolja és irányítja a hozzá beosztott dolgozók munkáját
- Betartja a technológiákat, a hatósági és belső szabályokat
- Különleges (pl. diétás, vegetáriánus igények kielégítésére alkalmas ételeket készít
- Recepteket készít új ételek előállításához
Körülmények
Munkakörnyezet
- Állandó helyen, zárt térben dolgozik
- Gyakori:nagy hőség, magas páratartalom, esetenként fagyasztott alapanyagok
Egészségügyi tényezők
- Állandó helyen, zárt térben dolgozik
- Gyakori:nagy hőség, magas páratartalom, esetenként fagyasztott alapanyagok
Pszichikai tényezők
- Toleranciát próbára tevő vevői panaszok kezelése
- Időnyomás alatt végzett munka, párhuzamos tevékenységek összehangolása miatt fokozott stressz
- Nyitvatartási időhöz igazodó alvási ciklus
Várható változások
- Hagyományőrzés
- Nemzeti étkezési hagyományok ismerete fontos.
- Korszerű technológiák alkalmazása
- Az UNIÓS normák a környezetvédelem ill. élelmiszerbiztonság területén
- Az innovációs lehetőségek alkalmazása a termékek előállításánál
- A bionyersanyagok széleskörű felhasználása
- Szelektív hulladékkezelés
- Igazodás a társadalom orientált marketing szemlélethez
- A szakmában dolgozok száma 2015-re várhatóan a maihoz képest körülbelül 20%-al fog emelkedni.
- Karrierépítéshez magas szaktudás, hivatástudat, kapcsolati tőkék szükségesek.
- Továbblépési lehetőséget saját vállalkozás indítása vagy vezetői pozíció szerzése jelenthet.