Szakács

FEOR-kód 5134-00

Bemutatás

Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.

Jellemző tevékenységek

  • Meghatározza a meglévő készleteket, a készételek mennyiségét
  • Felméri és megrendeli a szükséges nyersanyagokat
  • Javaslatot tesz ill. összeállítja az étlapot, menüt, napi ajánlatot
  • Előkészíti és feldolgozza a nyersanyagokat
  • Párolja, főzi, süti az ételek összetevőit
  • Ízesíti az ételeket
  • Tárolja az ételeket
  • Darabolja, szeleteli, adagolja az ételeket
  • Tálalja az elkészült ételeket
  • Összehangolja és irányítja a hozzá beosztott dolgozók munkáját
  • Betartja a technológiákat, a hatósági és belső szabályokat
  • Különleges (pl. diétás, vegetáriánus igények kielégítésére alkalmas ételeket készít
  • Recepteket készít új ételek előállításához


Körülmények

Munkakörnyezet

  • Állandó helyen, zárt térben dolgozik
  • Gyakori:nagy hőség, magas páratartalom, esetenként fagyasztott alapanyagok

Egészségügyi tényezők

  • Állandó helyen, zárt térben dolgozik
  • Gyakori:nagy hőség, magas páratartalom, esetenként fagyasztott alapanyagok

Pszichikai tényezők

  • Toleranciát próbára tevő vevői panaszok kezelése
  • Időnyomás alatt végzett munka, párhuzamos tevékenységek összehangolása miatt fokozott stressz
  • Nyitvatartási időhöz igazodó alvási ciklus

Várható változások

  • Hagyományőrzés
  • Nemzeti étkezési hagyományok ismerete fontos.
  • Korszerű technológiák alkalmazása
  • Az UNIÓS normák a környezetvédelem ill. élelmiszerbiztonság területén
  • Az innovációs lehetőségek alkalmazása a termékek előállításánál
  • A bionyersanyagok széleskörű felhasználása
  • Szelektív hulladékkezelés
  • Igazodás a társadalom orientált marketing szemlélethez
  • A szakmában dolgozok száma 2015-re várhatóan a maihoz képest körülbelül 20%-al fog emelkedni.
  • Karrierépítéshez magas szaktudás, hivatástudat, kapcsolati tőkék szükségesek.
  • Továbblépési lehetőséget saját vállalkozás indítása vagy vezetői pozíció szerzése jelenthet.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 40%
Személyközpontú 60%
Önálló 60%
Csoportos 40%
Irányító 30%
Végrehajtó 70%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Diétás szakács
  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Gyermekélelmezési szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Kukta
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács
  • Segédszakács