Pék, édesiparitermék-gyártó

FEOR-kód 7114-00

Bemutatás

Kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állít elő, valamint előkészíti az édesipari alap- és segédanyagokat, előállítja, formázza, csomagolja a cukorka-, kávé-, csokoládé-, kemény cukrászati és liszttartalmú készítményeket.

Jellemző tevékenységek

  • a nyersanyagokat átveszi, tárolja és előkészíti
  • a lisztet kézzel vagy géppel szitálja, a többi alapanyagokat felodja
  • az előkészített nyersanyagokat összekeveri és kézi vagy gépi dagasztással tésztává gyúrja
  • az érett, egy tömegben lévő tésztát darabokra osztja, a formáját a terméknek megfelelően alakítja (gömbölyítés, fonás, sodrás, hosszfomázás, stb.)
  • kézzel vagy kézi működtetésű gépekkel dolgozik
  • a megformált tésztadarabokat kirakja a megfelelő eszközökbe (szakajtó, kelesztőláda, kelesztőlemez, kelesztőkemence, stb.)
  • figyelemmel kíséri a kelesztést, elvégzi a nedvesítést
  • a nyerstésztát megsüti a különböző kemencékben
  • a kemencéből kikerült termékeket előkészíti hűtésre, csomagolásra, tárolásra vagy elszállítására


Körülmények

Munkakörnyezet

  • zárt kisebb helyiségben, vagy nagyobb műhelyekben dolgozik
  • zárt, lisztporos, meleg munkahely,

Egészségügyi tényezők

  • zárt kisebb helyiségben, vagy nagyobb műhelyekben dolgozik
  • zárt, lisztporos, meleg munkahely,

Pszichikai tényezők

  • a rendszeres korai kelés megszokása
  • figyelemkoncetrációt igénylő munka

Várható változások

  • A számítógépes technológia és az automatizálás várhatóan tovább fejlődik.
  • Szükséges lesz a szakember továbbképzés.
  • Az EU-s minőségi előírások befolyásolják az iparágat.
  • Fokozott figyelmet kell fordítani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
  • Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedése miatt várható a gyártmányfejlesztés, a termékbővítés.
  • Az iparág létjogosultsága hosszú ideig fennmarad.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 80%
Személyközpontú 20%
Önálló 70%
Csoportos 30%
Irányító 40%
Végrehajtó 60%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Bonbonkészítő, kézi
  • Cikóriagyökér- feldolgozó
  • Cukor-, cukorkatöltelék-főző
  • Cukorkagyártó
  • Cukorkaolvasztó
  • Csokoládéfigura-formázó
  • Csokoládétáblázó
  • Csokoládétermék-gyártó
  • Dagasztó
  • Desszertgyártó
  • Desszertmártó
  • Édesipari termékgyártó
  • Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
  • Finompékáru-gyártó
  • Grillázssütő
  • Gumicukorgyártó
  • Gyorsfagyasztott tésztát gyártó
  • Gyorspékségi sütő és eladó
  • Házitészta-készítő
  • Jégkrémgyártó
  • Kakaómassza-préselő
  • Kakaóvaj-temperáló
  • Karamellafőző
  • Kávé- és pótkávégyártó
  • Kávé-, kakaóbabőrlő, -pörkölő
  • Keksz- és ostyagyártó
  • Konyakmeggy gyártó (kézi)
  • Marcipánfőző
  • Marcipánkészítő
  • Mézesáru kandírozó
  • Mézeskalács-készítő
  • Morzsakészítő
  • Nápolyikészítő
  • Nugátmassza-temperáló
  • Nyerstésztafeladó
  • Ostya és fagylalttölcsér készítő
  • Ostyakészítő
  • Ostyasütő
  • Pászkatészta-készítő
  • Pék
  • Pék-cukrász (édesipari)
  • Péksütemény-készítő
  • Pereckészítő
  • Perecsütő
  • Réteslapkészítő
  • Sütőipari munkás
  • Sütőipari táblázó
  • Sütőipari vető
  • Szaloncukorgyártó
  • Száraztészta-készítő
  • Teasütemény gyártó
  • Télifagyi gyártó
  • Tésztakészítő
  • Tortadísz készítő
  • Tölcsérkészítő
  • Törökméz- és vattacukor-készítő
  • Vattacukor készítő