FEOR-kód 7114-00
Bemutatás
Kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állít elő, valamint előkészíti az édesipari alap- és segédanyagokat, előállítja, formázza, csomagolja a cukorka-, kávé-, csokoládé-, kemény cukrászati és liszttartalmú készítményeket.
Jellemző tevékenységek
- a nyersanyagokat átveszi, tárolja és előkészíti
- a lisztet kézzel vagy géppel szitálja, a többi alapanyagokat felodja
- az előkészített nyersanyagokat összekeveri és kézi vagy gépi dagasztással tésztává gyúrja
- az érett, egy tömegben lévő tésztát darabokra osztja, a formáját a terméknek megfelelően alakítja (gömbölyítés, fonás, sodrás, hosszfomázás, stb.)
- kézzel vagy kézi működtetésű gépekkel dolgozik
- a megformált tésztadarabokat kirakja a megfelelő eszközökbe (szakajtó, kelesztőláda, kelesztőlemez, kelesztőkemence, stb.)
- figyelemmel kíséri a kelesztést, elvégzi a nedvesítést
- a nyerstésztát megsüti a különböző kemencékben
- a kemencéből kikerült termékeket előkészíti hűtésre, csomagolásra, tárolásra vagy elszállítására
Körülmények
Munkakörnyezet
- zárt kisebb helyiségben, vagy nagyobb műhelyekben dolgozik
- zárt, lisztporos, meleg munkahely,
Egészségügyi tényezők
- zárt kisebb helyiségben, vagy nagyobb műhelyekben dolgozik
- zárt, lisztporos, meleg munkahely,
Pszichikai tényezők
- a rendszeres korai kelés megszokása
- figyelemkoncetrációt igénylő munka
Várható változások
- A számítógépes technológia és az automatizálás várhatóan tovább fejlődik.
- Szükséges lesz a szakember továbbképzés.
- Az EU-s minőségi előírások befolyásolják az iparágat.
- Fokozott figyelmet kell fordítani a munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
- Az egészséges táplálkozás iránti igény növekedése miatt várható a gyártmányfejlesztés, a termékbővítés.
- Az iparág létjogosultsága hosszú ideig fennmarad.