FEOR-kód 8111-00
Bemutatás
Az élelmiszerek és kapcsolódó termékek előállításához szükséges gépeket beállítja, üzemelteti, kiszolgálja és felügyeli.
Jellemző tevékenységek
- a berendezéseket előkészíti és feltölti a termelésre
- a technológiai előírások és kezelési utasítások betartása alapján üzemelteti a berendezéseket
- beállítja és alapanyaggal látja el a gépeket, berendezéseket
- elvégzi a termékváltáshoz szükséges feladatokat
- elvégzi a gyártási technológia jól körülhatárolt, változatos részfeladatait
- a rábízott gépeket, berendezéseket ápolja, tisztítja, fertőtleníti
- felügyeli a rábízott berendezések működését, elvégzi a szükséges beavatkozásokat
- elhárítja a gyártás során felmerülő egyszerűbb hibákat
- tisztítja és olajozza a gépet
- részt vesz a gépek, berendezések időszaki leállításában, majd az ezt követő karbantartási feladatokban
Körülmények
Munkakörnyezet
- főleg zárt helyiségben, nagy csarnokokban dolgozik
- gépek, gépsorok között dolgozik
Egészségügyi tényezők
- főleg zárt helyiségben, nagy csarnokokban dolgozik
- gépek, gépsorok között dolgozik
Pszichikai tényezők
- fokozott figyelem koncentrációt igényel
Várható változások
- A számítógépes technológia várhatóan tovább fejlődik ezen a területen is.
- Várható az automatizálási és folyamatirányítási rendszer korszerűsítése.
- Az EU-s minőségi előírások és az azokhoz való igazodás befolyásolja az iparág fejlődését.
- Fokozott figyelmet kell fordítani a környezetvédelmi előírások betartására.
- Bővülnek az élelmiszeripari termékek minőségbiztonsági előírásai.
- Folyamatos és rendszeres szakmai továbbképzések várhatóak.
- A versenyképesség megőrzésében fontos szempont a esztétikai megjelenés, mely ezt az iparágat is befolyásolja.