Húsfeldolgozó

FEOR-kód 7111-00

Bemutatás

Átveszi és bontja az állatokat, előállítja, feldolgozza és/vagy tartósítja a húst, halat, fogyasztásra alkalmassá teszi a terméket.

Jellemző tevékenységek

  • mechanikai úton vagy árammal levágja az állatot
  • eltávolítja a belső részeket, majd lefejti a húst a csontról
  • lefejti a bőrt, a zsírt, kiveszi a csontokat
  • félbevágja, majd kisebb darabokra aprítja
  • pácolással vagy füstöléssel tartósítja a húst
  • előkészíti a tőkehúst a bolti eladásra
  • felaprítja, hőkezeli, majd érleli és fűszerezi a húst a hentesárú elkészítéséhez
  • megfelelő méretre és formára vágja a húst
  • leméri és becsomagolja az árut


Körülmények

Munkakörnyezet

  • állandó helyen, zárt térben vagy nyitott csarnokokban dolgozik
  • gyakran hideg, vagy légkondicionáló által kezelt hőmérsékleten dolgozik

Egészségügyi tényezők

  • állandó helyen, zárt térben vagy nyitott csarnokokban dolgozik
  • gyakran hideg, vagy légkondicionáló által kezelt hőmérsékleten dolgozik

Pszichikai tényezők

  • vér és szagok iránti érzékenység kizáró ok

Várható változások

  • Várható a piaci környezet változása.
  • Fokozódik a minőségorientált termelés.
  • Növekszik az élelmiszer biztonság.
  • Változnak az agrárszabályozások (EU-s, hazai).
  • Szigorodnak a környezetevédelmi előírások.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 80%
Személyközpontú 20%
Önálló 40%
Csoportos 60%
Irányító 30%
Végrehajtó 70%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Állatbontó
  • Állatkábító
  • Állatszúró
  • Baromfibontó
  • Baromfidaraboló
  • Baromfifeldolgozó
  • Belező, begyező
  • Bélfeldolgozó
  • Böllér
  • Csirkemell-filéző
  • Csontozó
  • Disznósajtkészítő
  • Halfeldolgozó
  • Halhentes
  • Hentes és mészáros
  • Hús- és szalonnasózó, pácoló
  • Húsaprító
  • Húselőkészítő
  • Húsfüstölő
  • Húsipari termékgyártó
  • Húsosztályozó
  • Hús-sózó
  • Hússzeletelő
  • Kézi csontozó (húsipari)
  • Kolbászkészítő
  • Kolbászpározó
  • Májazó
  • Mészáros
  • Nyúlfeldolgozó
  • Pácoló, fűszerező
  • Pulykadaraboló
  • Sertéscsontozó
  • Sonkafőző
  • Sonkatöltő
  • Szalámitöltő
  • Szalonnasózó
  • Szárazáru készítő
  • Zúzapucoló
  • Zsigerelő
  • Zsírolvasztó