FEOR-kód 7111-00
Bemutatás
Átveszi és bontja az állatokat, előállítja, feldolgozza és/vagy tartósítja a húst, halat, fogyasztásra alkalmassá teszi a terméket.
Jellemző tevékenységek
- mechanikai úton vagy árammal levágja az állatot
- eltávolítja a belső részeket, majd lefejti a húst a csontról
- lefejti a bőrt, a zsírt, kiveszi a csontokat
- félbevágja, majd kisebb darabokra aprítja
- pácolással vagy füstöléssel tartósítja a húst
- előkészíti a tőkehúst a bolti eladásra
- felaprítja, hőkezeli, majd érleli és fűszerezi a húst a hentesárú elkészítéséhez
- megfelelő méretre és formára vágja a húst
- leméri és becsomagolja az árut
Körülmények
Munkakörnyezet
- állandó helyen, zárt térben vagy nyitott csarnokokban dolgozik
- gyakran hideg, vagy légkondicionáló által kezelt hőmérsékleten dolgozik
Egészségügyi tényezők
- állandó helyen, zárt térben vagy nyitott csarnokokban dolgozik
- gyakran hideg, vagy légkondicionáló által kezelt hőmérsékleten dolgozik
Pszichikai tényezők
- vér és szagok iránti érzékenység kizáró ok
Várható változások
- Várható a piaci környezet változása.
- Fokozódik a minőségorientált termelés.
- Növekszik az élelmiszer biztonság.
- Változnak az agrárszabályozások (EU-s, hazai).
- Szigorodnak a környezetevédelmi előírások.