FEOR-kód 7112-00          
                    
            
                
                 
           
            
                Bemutatás
                
                    Zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, tartósít; konzerveket, készételeket gyárt.                
                                                    
                        Jellemző tevékenységek
                        
- átveszi és minőség szerint osztályozza a növényi eredetű nyersanyagokat,
 - az alapanyagokról eltávolítja a szennyeződéseket,
 - eltávolítja a felesleges részeket (pl. héjak, magvak, szárak),
 - aprítással, szeleteléssel, zúzással vagy préseléssel feldolgozza a nyersanyagokat,
 - a készülő élelmiszer jellégétől függően előkezeli (gőzöli, süti, főzi) a termékeket,
 - az előkezelt anyagokat szűréssel, derítéssel, szárítással, savanyítással dolgozza fel,
 - a konzerválással készülő termékeket csírátalanítja vagy konzerválószerekkel tartósítja,
 - a fagyaszásra szánt termékeket természetes körülmények között hirtelen -30, -35 fokra lehűti,
 - a tartósítással egyidejűleg az elkészült élelmiszereket fémdobozokba, üvegekbe, aluminíum- vagy műanyagfóliába csomagolja,
 - mintát vesz a termékből a gyártás különböző szakaszaiban, a minősítés biztosítása érdekében,
 - gondoskodik a gépi berendezések karbantartásáról, a kisebb hibák elhárításáról,
 
                    
                 
                                    
                    Körülmények
                                                            
                            Munkakörnyezet
                            
- jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
 - a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos
 
                        
                     
                                                            
                            Egészségügyi tényezők
                            
- jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
 - a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos
 
                        
                     
                     
                                                            
                            Várható változások
                            
- Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása.
 - Fokozódik a nyersanyagok feldogozásának a köre..
 - Új, környezetkímélő csomagolási módszerek jelenek meg.
 - Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.
 - A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.