FEOR-kód 1331-00
Bemutatás
Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a szállodák, motelek és hasonló intézmények működését, amelyek szállást és egyéb szolgáltatásokat nyújtanak a vendégeknek.
Jellemző tevékenységek
- részt vesz a szálláshelyi kínálat ismeretében annak kialakításában, fejlesztésében, a költségvetés kialakításában
- operatív irányítói, végrehajtói és ellenőrzési feladatokat lát el a szálláshely-szolgáltatás különböző munkaköreiben, főfolyamataiban
- beszerzési forrásokat kutat fel és kapcsolatokat tart a beszállító partnerekkel
- biztosítja az egység működésének műszaki és tárgyi feltételeit, beszerzi a szükésges szakhatósági engedélyeket
- megtervezi a szálláshely marketing stratégiáját és tevékenységét
- vezeti és ellenőrzi a foglalással, recepcióval és szobaszervizzel kapcsolatos tevékenységeket
- közreműködik a beutaztató, kiutaztató programok összeállításában, szervezésében
- különböző rendezvények lebonyolítását tervezi, szervezi, irányítja, utókalkulációját készíti
- gasztronómiai ismeretei felhasználásával összeállítja és rendszeresen megújítja, fejleszti az egység étel- és italkínálatát
- ápolja a gasztronómiai hagyományokat
- gondoskodik a szeszes itallal, szerencsejátékkal, egészségüggyel kapcsolatos törvények és szabályozások betartásáról
- helyi turisztikai információkat nyújt: szabadidős programokat, kirándulásokat és szállításokat szervez a vendégeknek
- ellenőrzi a dolgozók kiválasztását, oktatását és felügyeli tevékenységüket
- felügyeli a könyvelési és beszerzési tevékenységeket, a biztonsági intézkedéseket
- idegen nyelveken, interkultúrális ismereteit felhasználva tárgyal, kommunikál
- irányítja és ellenőrzi a vállalkozásra vonatkozó speciális minősítési és minőségbiztosítási rendszerek kialakítását, betartását
- ellenőrzi a fogyasztóvédelmi előírások következetes végrehajtását
- követi a vendégkapcsolat alakulását, felméri az ügyfelek elégedettségét, kezeli a törzsvendégprogramot
Körülmények
Munkakörnyezet
- Jellemzően belső helyszínen, többnyire az adott szálláshelyen (pl.: szállodában, panzióban) végzett tevékenység.
- Elenyésző fizikai megterheléssel járó, jellemzően szellemi erőfeszítést igénylő munka.
- Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése, a higiénikus, minőségi munkakörnyezet.
- A munkakör általában több műszakos munkaidő beosztással jár.
Egészségügyi tényezők
- Jellemzően belső helyszínen, többnyire az adott szálláshelyen (pl.: szállodában, panzióban) végzett tevékenység.
- Elenyésző fizikai megterheléssel járó, jellemzően szellemi erőfeszítést igénylő munka.
- Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése, a higiénikus, minőségi munkakörnyezet.
- A munkakör általában több műszakos munkaidő beosztással jár.
Pszichikai tényezők
- a vezetői tevékenység, az ügyfelekkel és beosztottakkal való folyamatos kapcsolattartás türelmet és együttműködést követel
- a problémakezelés során előnyös, illetve szükséges a gyors reagálás
- mások irányításával járó munkaterület, ami stresszhelyzetekkel járhat
- gyakran kell önálló döntéseket hoznia, amelyek következményeiért vállalnia kell a felelősséget
- fontos a csapatban végzett munka elfogadása
- csúcsidőszakokban a munka nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
- a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
- gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell
Várható változások
- A piac telítődik ami, egyre jobban kiélezi a versenyhelyzetet a vendéglátó egységek között és mivel egyre több vendég érkezik a szomszédos országokból, ezért a külföldi és belföldi egységek közötti versengés is egyre jelentősebb lesz.
- A szolgáltatások komplexitása és a fogyasztói igények folyamatosan nőnek, egyre tudatosabb fogyasztói magatartás alakul ki, fontosabbá válik az egyéni igények kielégítése.
- A környezetvédelmi előírások szigorodnak, ami a környezettudatosság fokozódását, a zöld szállodák számának emelkedését is maga után vonja.
- Elterjednek az egyénileg szervezett utak és az olcsóbb közlekedési eszközök használata, illetve a belföldi turizmus teret nyer a különböző juttatások segítségével.
- Növekszik az igény a wellness szolgáltatásokra, a helyi specialitások, kultúrák, szokások megismerésére.