Pultos

FEOR-kód 5133-00

Bemutatás

Alkoholos és alkoholmentes italok kimérését, elkészítését és felszolgálását végzik közvetlenül a pultnál a vendégek részére, vagy a pincérek közreműködésével.

Jellemző tevékenységek

  • nyitás előtti előkészületeket végez (pl. bárpult tisztítása, árukészlet átnézése)
  • árut megrendel, beszerez
  • szállításkor minőségben és mennyiségben átveszi az árut, és elvégzi az áruátvétel és tárolás szakszerű dokumentálását
  • ellenőrzi a báreszközök minőségét, mennyiségét, a vendégtér tisztaságát
  • feltölti a pultot, az árukészletet (pl. alapanyagokkal, szükséges pohárkészlettel)
  • ellenőrzi a gépekkel készített italok (sör, kávé, üdítő) nyitás előtti minőségét, elvégzi a szükséges áruféleségek behűtését
  • üzembe helyezi a gépeket (pl. mosogatógép, pénztárgép), felerősíti az italvezetéket, hordót csapol
  • aktualizálja az étel és itallapot, szükség esetén elrendezi az üvegeket, poharakat
  • kinyitja az üzletet
  • kommunikál a vendégekkel, felméri igényeiket, esetleg italt ajánl
  • felveszi a rendeléseket a vendégtől vagy a felszolgálóktól
  • alkoholos és alkoholmentes italokat, koktélokat és egyéb italokat készít és kever
  • a pultnál bor-, illetve sörkorcsolyát vagy egyéb élelmiszereket árusít
  • kiszolgálja a vendégeket a pultnál vagy átadja a megrendelt terméket a pincérnek
  • folyamatosan rendben tartja a bárpultot, a tea- és kávékészítő területeket és berendezéseket (pl. a kávéfőzőgépet), illetve elmosogatja a használt poharakat
  • pénztárgépet kezel, a felvett rendelésről számlát készít és átveszi a fogyasztás ellenértékét
  • ellenőrzi a vendégek életkorát az alkoholvásárlási korhatárral kapcsolatos előírások betartása érdekében
  • túlzott alkoholfogyasztás, vagy egyéb problémák esetén intézkedik, szükség esetén megtagadja a további kiszolgálást
  • italkészletet standol, leltárt készít, és adminisztrál
  • zárás utáni munkálatokat, takarítást, eszköztisztítást végez


Körülmények

Munkakörnyezet

  • A munkaidőt jellemzően zárt térben, a pult mögött állva, járkálva töltik.
  • Az italozó helyeken megszokott a nagy zaj és a rohanás.
  • A munkaidő általában a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik, megszokott a rugalmas munkaido, szükség esetén hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgozni kell, gyakran akár 12 órát.
  • Az ápolt külső, az előírásnak megfelelő öltözékben történő munkavégzés sok helyen elvárás.

Egészségügyi tényezők

  • A munkaidőt jellemzően zárt térben, a pult mögött állva, járkálva töltik.
  • Az italozó helyeken megszokott a nagy zaj és a rohanás.
  • A munkaidő általában a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik, megszokott a rugalmas munkaido, szükség esetén hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgozni kell, gyakran akár 12 órát.
  • Az ápolt külső, az előírásnak megfelelő öltözékben történő munkavégzés sok helyen elvárás.

Pszichikai tényezők

  • a munkaidő kiszámíthatatlansága rendszertelen életmód kialakulásához vezet, amihez alkalmazkodni kell
  • adódhatnak konfliktusok a dolgozók és a vendégek között és nem ritka a vendégek egymás közötti nézeteltérése sem
  • a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése és előítélet mentesség szükséges
  • nagyon fontos a gyors és precíz, pontos munkavégzés, ami rendkívüli rugalmasságot követel
  • az általában nagyon fárasztó és idegfeszítő munka jelentős stresszel jár
  • az emberekkel való közvetlen kapcsolat sokszor empátiát, tapintatot követel

Várható változások

  • A foglalkozás jövőképét meghatározza a vendéglátás jövőbeni helyzete, ami szoros összefüggésben van a magyar gazdaság állapotával, a fogyasztók anyagi helyzetével, illetve az életszínvonal alakulásával, valamint a hazánkba látogató turisták számával is.
  • A munkával járó bizonytalanság, az alacsony fix jövedelem, a gyakran megszűnő és átalakuló munkahelyek, illetve a több műszakos, gyakori túlórával járó munkarend egyre feszültebbé teszi a munkavállalókat, és a munkahelyféltés miatt nő a rivalizáció is.
  • Várható a minőségi munka iránti kereslet növekedése, és piaci elvárássá válik, hogy a munkavállaló minél többrétű képzettségre, szakmai tapasztalatra tegyen szert.
  • Az idősebb korosztály igyekszik a kisebb forgalmú, de magas színvonalú vendéglátóhelyeken elhelyezkedni, ahol a szakmai tapasztalatuknak nagyobb jelentősége van.
  • Már ma is elvárás, de a jövőben még inkább azzá válik az idegen nyelv (lehetőség szerint nyelvek) ismerete, a jó kommunikációs készség, rugalmasság, és a nagy teherbírás.
  • Külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 30%
Személyközpontú 70%
Önálló 50%
Csoportos 50%
Irányító 30%
Végrehajtó 70%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Csapos
  • Italmérő
  • Mixer