FEOR-kód 5133-00
Bemutatás
Alkoholos és alkoholmentes italok kimérését, elkészítését és felszolgálását végzik közvetlenül a pultnál a vendégek részére, vagy a pincérek közreműködésével.
Jellemző tevékenységek
- nyitás előtti előkészületeket végez (pl. bárpult tisztítása, árukészlet átnézése)
- árut megrendel, beszerez
- szállításkor minőségben és mennyiségben átveszi az árut, és elvégzi az áruátvétel és tárolás szakszerű dokumentálását
- ellenőrzi a báreszközök minőségét, mennyiségét, a vendégtér tisztaságát
- feltölti a pultot, az árukészletet (pl. alapanyagokkal, szükséges pohárkészlettel)
- ellenőrzi a gépekkel készített italok (sör, kávé, üdítő) nyitás előtti minőségét, elvégzi a szükséges áruféleségek behűtését
- üzembe helyezi a gépeket (pl. mosogatógép, pénztárgép), felerősíti az italvezetéket, hordót csapol
- aktualizálja az étel és itallapot, szükség esetén elrendezi az üvegeket, poharakat
- kinyitja az üzletet
- kommunikál a vendégekkel, felméri igényeiket, esetleg italt ajánl
- felveszi a rendeléseket a vendégtől vagy a felszolgálóktól
- alkoholos és alkoholmentes italokat, koktélokat és egyéb italokat készít és kever
- a pultnál bor-, illetve sörkorcsolyát vagy egyéb élelmiszereket árusít
- kiszolgálja a vendégeket a pultnál vagy átadja a megrendelt terméket a pincérnek
- folyamatosan rendben tartja a bárpultot, a tea- és kávékészítő területeket és berendezéseket (pl. a kávéfőzőgépet), illetve elmosogatja a használt poharakat
- pénztárgépet kezel, a felvett rendelésről számlát készít és átveszi a fogyasztás ellenértékét
- ellenőrzi a vendégek életkorát az alkoholvásárlási korhatárral kapcsolatos előírások betartása érdekében
- túlzott alkoholfogyasztás, vagy egyéb problémák esetén intézkedik, szükség esetén megtagadja a további kiszolgálást
- italkészletet standol, leltárt készít, és adminisztrál
- zárás utáni munkálatokat, takarítást, eszköztisztítást végez
Körülmények
Munkakörnyezet
- A munkaidőt jellemzően zárt térben, a pult mögött állva, járkálva töltik.
- Az italozó helyeken megszokott a nagy zaj és a rohanás.
- A munkaidő általában a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik, megszokott a rugalmas munkaido, szükség esetén hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgozni kell, gyakran akár 12 órát.
- Az ápolt külső, az előírásnak megfelelő öltözékben történő munkavégzés sok helyen elvárás.
Egészségügyi tényezők
- A munkaidőt jellemzően zárt térben, a pult mögött állva, járkálva töltik.
- Az italozó helyeken megszokott a nagy zaj és a rohanás.
- A munkaidő általában a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik, megszokott a rugalmas munkaido, szükség esetén hétvégén és munkaszüneti napokon is dolgozni kell, gyakran akár 12 órát.
- Az ápolt külső, az előírásnak megfelelő öltözékben történő munkavégzés sok helyen elvárás.
Pszichikai tényezők
- a munkaidő kiszámíthatatlansága rendszertelen életmód kialakulásához vezet, amihez alkalmazkodni kell
- adódhatnak konfliktusok a dolgozók és a vendégek között és nem ritka a vendégek egymás közötti nézeteltérése sem
- a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése és előítélet mentesség szükséges
- nagyon fontos a gyors és precíz, pontos munkavégzés, ami rendkívüli rugalmasságot követel
- az általában nagyon fárasztó és idegfeszítő munka jelentős stresszel jár
- az emberekkel való közvetlen kapcsolat sokszor empátiát, tapintatot követel
Várható változások
- A foglalkozás jövőképét meghatározza a vendéglátás jövőbeni helyzete, ami szoros összefüggésben van a magyar gazdaság állapotával, a fogyasztók anyagi helyzetével, illetve az életszínvonal alakulásával, valamint a hazánkba látogató turisták számával is.
- A munkával járó bizonytalanság, az alacsony fix jövedelem, a gyakran megszűnő és átalakuló munkahelyek, illetve a több műszakos, gyakori túlórával járó munkarend egyre feszültebbé teszi a munkavállalókat, és a munkahelyféltés miatt nő a rivalizáció is.
- Várható a minőségi munka iránti kereslet növekedése, és piaci elvárássá válik, hogy a munkavállaló minél többrétű képzettségre, szakmai tapasztalatra tegyen szert.
- Az idősebb korosztály igyekszik a kisebb forgalmú, de magas színvonalú vendéglátóhelyeken elhelyezkedni, ahol a szakmai tapasztalatuknak nagyobb jelentősége van.
- Már ma is elvárás, de a jövőben még inkább azzá válik az idegen nyelv (lehetőség szerint nyelvek) ismerete, a jó kommunikációs készség, rugalmasság, és a nagy teherbírás.
- Külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni.