Élelmiszer-ipari mérnök

FEOR-kód 2113-00

Bemutatás

Az élelmiszeriparitermék-gyártás területén üzemeltetési, gazdálkodási, minőségbiztosítási, gyártmányfejlesztési, higiéniai feladatokat lát el, programokat dolgoz ki a különféle gyártási tevékenység összehangolására, félméri a költséghatékonyságot.

Jellemző tevékenységek

  • vizsgálja az élelmiszerek fizikai és kémiai tulajdonságait, összetételét
  • tanulmányozza az élelmiszerek tulajdonságaiban bekövetkező változásokat a feldolgozás során
  • módszereket dolgoz ki a alapanyagok beoltására, tartósítására, a mikroorganizmusok eltávolítására
  • figyelemmel kíséri az étkezési szokások változását, és az egészséges táplálkozás követelményeit
  • új recepteket, előírásokat dolgoz ki
  • új élelmiszereket állít elő a nyersanyagok, a technológia megváltoztatásával
  • tervezi az áruforgalmi folyamatokat (beszerzés, készletezés, értékesítés)
  • ütemezi az alapanyagok beszállítását, feldolgozását
  • felügyeli az alapanyagok raktározását
  • gondoskodik a termékek minőségromlásának megelőzéséről
  • ellenőrzi az előírások szigorú betartását és a gyártósorok kihasználtságát
  • alkalmazza az élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat
  • irányítja a felügyelete alá tartozó dolgozók munkáját
  • megszervezi a végtermékek határidôre történő kiszállítását
  • figyeli a szállítási folyamatokat
  • irányítja az új gyártósorok üzembe helyezését, vagy a meglévők módosítását
  • együttműködik más szakterületeken dolgozó mérnökökkel
  • kapcsolatot tart a partnerekkel
  • beszámolókat, publikációkat készít
  • figyelemmel kíséri a szakterületén megjelenő publikációkat


Körülmények

Munkakörnyezet

  • Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
  • Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
  • A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.

Egészségügyi tényezők

  • Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
  • Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
  • A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.

Pszichikai tényezők

  • a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a gyors és hatékony problémamegoldáshoz jó stressztűrő képesség szükséges
  • sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel jár
  • a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző

Várható változások

  • Az egészséges táplálkozás új szempontjainak érvényesülése várható.
  • Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
  • Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
  • Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény.
  • Az egyedi, különleges termékek gyártásá nagyobb hangsúlyt kap.
  • Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik.
  • Elterjednek a multifunkcionális berendezések.
  • Növekszik az informatikai háttértámogatás.
  • A globalizáció erősödése miatt új veszélyforrások jelennek meg.
  • Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 80%
Személyközpontú 20%
Önálló 60%
Csoportos 40%
Irányító 90%
Végrehajtó 10%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Cukoripari mérnök
  • Cukoripari üzemmérnök
  • Édesipari üzemmérnök
  • Élelmiszeripari fejlesztő mérnök
  • Élelmiszer-ipari kutatómérnök
  • Hűtőipari gyártási üzemmérnök
  • Sörtermelési üzemmérnök
  • Tartósító (konzervipari) mérnök
  • Tejipari szakmérnök
  • Tejporgyártó üzemmérnök