FEOR-kód 2113-00
Bemutatás
Az élelmiszeriparitermék-gyártás területén üzemeltetési, gazdálkodási, minőségbiztosítási, gyártmányfejlesztési, higiéniai feladatokat lát el, programokat dolgoz ki a különféle gyártási tevékenység összehangolására, félméri a költséghatékonyságot.
Jellemző tevékenységek
- vizsgálja az élelmiszerek fizikai és kémiai tulajdonságait, összetételét
- tanulmányozza az élelmiszerek tulajdonságaiban bekövetkező változásokat a feldolgozás során
- módszereket dolgoz ki a alapanyagok beoltására, tartósítására, a mikroorganizmusok eltávolítására
- figyelemmel kíséri az étkezési szokások változását, és az egészséges táplálkozás követelményeit
- új recepteket, előírásokat dolgoz ki
- új élelmiszereket állít elő a nyersanyagok, a technológia megváltoztatásával
- tervezi az áruforgalmi folyamatokat (beszerzés, készletezés, értékesítés)
- ütemezi az alapanyagok beszállítását, feldolgozását
- felügyeli az alapanyagok raktározását
- gondoskodik a termékek minőségromlásának megelőzéséről
- ellenőrzi az előírások szigorú betartását és a gyártósorok kihasználtságát
- alkalmazza az élelmiszertechnológiákkal kapcsolatos környezetvédelmi előírásokat
- irányítja a felügyelete alá tartozó dolgozók munkáját
- megszervezi a végtermékek határidôre történő kiszállítását
- figyeli a szállítási folyamatokat
- irányítja az új gyártósorok üzembe helyezését, vagy a meglévők módosítását
- együttműködik más szakterületeken dolgozó mérnökökkel
- kapcsolatot tart a partnerekkel
- beszámolókat, publikációkat készít
- figyelemmel kíséri a szakterületén megjelenő publikációkat
Körülmények
Munkakörnyezet
- Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
- Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
- A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
- Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.
Egészségügyi tényezők
- Jellemzően zárt térben, irodában, gyártási környezetben, illetve laboratóriumi körülmények közétt végzett munka.
- Eltérő a munkarend a termelő egységben, gyárban és a menedzseri munkakörben.
- A termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
- Gyártókörnyezetben zajártalom lehetséges.
Pszichikai tényezők
- a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
- a gyors és hatékony problémamegoldáshoz jó stressztűrő képesség szükséges
- sokszor komoly anyagi felelősség is terhelheti, ami jelentős idegrendszeri megterheléssel jár
- a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
Várható változások
- Az egészséges táplálkozás új szempontjainak érvényesülése várható.
- Egyre magasabb minőségi követelményeknek kell megfelelniük az élelmiszereknek.
- Szigorodnak az egészségügyi és környezetvédelmi előírások az új Európai Uniós élelmiszerellenőrzési és minőségbiztosítási szabályok (HCCP rendszer) bevezetésével.
- Növekszik a magasabb feldolgozottsági fokú termékek iránti igény.
- Az egyedi, különleges termékek gyártásá nagyobb hangsúlyt kap.
- Az automatizálódás és a műszerezettség gyors ütemben fejlődik.
- Elterjednek a multifunkcionális berendezések.
- Növekszik az informatikai háttértámogatás.
- A globalizáció erősödése miatt új veszélyforrások jelennek meg.
- Az egyre nagyobb élelmiszerkonszernek megvásárolják a kisebbeket.