Humán-egészségügyi (társ)foglalkozások

FEOR-kód 222

Foglalkozások

2221 - Környezet- és foglalkozás-egészségügyi foglalkozású

Közreműködik a biztonságos és egészséges munkakörnyezet kialakításában, a vegyi, fizikai, sugárzó vagy biológiai anyagok, ergonomiai tényezők okozta egészségkárosodások megelőzésében, felismerésében, értékelésében és kezelésében. Meghatározza a helyes gyakorlat módját, és érvényre juttatja azt. Óvja a munkát végzők egészségét.

2222 - Optometrista

Megvizsgálja a szem és a látórendszer rendellenességeit, diagnózist, kezelést és tanácsot ad. Látászavarok esetén optikai segédeszközöket és egyéb terápiákat ír elő.

2223 - Dietetikus és táplálkozási tanácsadó

A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.

2224 - Gyógytornász

Rehabilitációs programokat tervez és hajt végre, amelyek javítják, vagy helyreállítják az emberek mozgásfunkcióit, maximálisra növelik a mozgásképességet, enyhítik a fájdalom tüneteit, valamint kezelik, vagy megelőzik a sérülésekkel, betegségekkel járó testi problémákat. Fizikai terápiák, és technikák széles körét alkalmazza.

2225 - Védőnő

A nő-, az anya-, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a családgondozás területén – önállóan – felvilágosító és megelőző gondozási tevékenységet végez.

2226 - Mentőtiszt

Hirtelen kialakuló kórfolyamatok, rosszullétek, balesetek, illetve egyéb sérülések esetén a beteg vagy sérült személyt szakszerűen ellátja, a gyógyintézetbe való beérkezésig stabilizálja, és folyamatosan ellenőrzi a beteg állapotát.

2227 - Hallás- és beszédterapeuta

A hallás-, beszéd-, és nyelvi rendellenességeket felismeri, diagnózist ad és a rendellenességeket kezeli. Az egyén szükségleteinek megfelelő minőségi hangot, kommunikációra alkalmas beszédet és hallást alakít ki, tanácsot ad a hallásbetegség és kommunikációs témákban.

2228 - Alternatív gyógymódot alkalmazó

A testi és lelki betegségek, rendellenességek és sérülések megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik, sajátos kulturális hagyományokon alapuló módszereket alkalmaz, az általa biztosított kezelés helyettesítheti, vagy kiegészítheti a modern orvostudomány alapelemeinek megfelelő kezelést és gyógyítást.

2229 - Egyéb humán-egészségügyi (társ)foglalkozású

Ide tartoznak a 222-es alcsoportból a máshová be nem sorolható humán-egészségügyi (társ)foglalkozásúak.

Keresés