FEOR-kód 2223-00
Bemutatás
A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.
Jellemző tevékenységek
- Kórházakban vagy különböző gyógyintézetekben az orvos javaslatára megtervezi a kórformák szerinti vagy az egyedi diétás étrendet.
- Egészségügyi intézményekben és a közétkeztetés különböző területein közétkeztetési feladatokat lát el, megszervezi az élelmezési üzem munkáját, irányítja a napi feladatok elvégzését.
- Kiszámítja a tápanyagszükségletet, meghatározza az ételek elkészítéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét.
- Megvizsgálja, hogy az elkészült ételek megfelelnek-e az előírt diétának, ízleteseke-e?
- Feljegyzi a beteg fogyasztását és tájékoztatja a kezelőorvost
- Felvilágosítja a beteget és a családtagokat a diéta jelentőségéről és követelményéről
- Megtanítja őket a diétás étrend összeállítására, a tápanyagtartalom kiszámítására, az ételek elkészítésére
- Beszerez, vagy összeállít információs anyagokat
- Ellátja a munkájával kapcsolatos adminisztratív teendőket
- Ismeri az élelmiszereket és nyersanyagokat, kezeli a konyhai berendezéseket és gépeket, eszközöket.
- Ismeri a speciális étrendeket, a betegségek és az étrend összefüggéseit, tájékozott a táplálkozási modellekről, az új irányzatokról, a gasztronómia és a nemzetiségek, a vallás összefüggéseiről.
- Betartja és betartatja a higiénés és fertőtlenítési szabályokat.
- Szükség esetén konzultál az orvossal és a többi kollégával
- Amennyiben a kezelést ki kell egészíteni, más szakemberhez irányítja a pacienst
- Szükség esetén ellát sürgősségi eseteket
- Személyre szabott étrendet alakít ki, életmódtanácsot ad. Nemcsak betegekkel foglalkozik, hanem sportolókkal és kismamákkal is.
- Betartja az etikai, titoktartási és adatvédelmi szabályokat
- Részt vesz az egészségügyi felvilágosításban, egészségnevelésben
- Prevenciós, gondozási és utógondozási feladatokat lát el.
- Képezi magát, figyelemmel van a szakma fejlődésére, az új technikai megoldásokra
- Betartja az etikai, titoktartási és adatvédelmi szabályokat
Körülmények
Munkakörnyezet
- rendelőben, kórházban, egészségügyi vagy szociális intézményben, közintézményben jellemzően zárt térben végzett munka
- a saját szobájában, a konyhában, a kórtermekben, ebédlőben dolgozik
- munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kedvezőbb munkafeltételekkel jár: rendszerint nincsenek veszélyes vagy egészségtelen munkafeltételeknek kitéve
- egy vagy többműszakos, állandó vagy váltott műszakban dolgozik
- alapvetően fontos követelmény a higiénia
- többnyire ülő munkát kell végeznie
Egészségügyi tényezők
- rendelőben, kórházban, egészségügyi vagy szociális intézményben, közintézményben jellemzően zárt térben végzett munka
- a saját szobájában, a konyhában, a kórtermekben, ebédlőben dolgozik
- munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kedvezőbb munkafeltételekkel jár: rendszerint nincsenek veszélyes vagy egészségtelen munkafeltételeknek kitéve
- egy vagy többműszakos, állandó vagy váltott műszakban dolgozik
- alapvetően fontos követelmény a higiénia
- többnyire ülő munkát kell végeznie
Pszichikai tényezők
- a tápanyagtartalom, a kalóriaérték kiszámítása jó figyelemösszpontosítást követel
- fontos a pacienssel szembeni empatikus viselkedés
- gyakori az érzelmi megterhelés, ami elsősorban mentális felkészültséget igényel
- gyakori az idő szorításában végzett munka, ami fontossá teszi a stresszhatások kezelését, a figyelemkoncentrációt
- bizonyos munkahelyeken változó és vagy hétvégi munkarendhez való igazodás
- az elhúzódó kezelések sok türelmet, kitartást és koncentrált figyelmet igényelnek
- az eredményes munkához elengedhetetlen a csapatban való munkavégzés képessége
Várható változások
- Folyik az egészségügyi ellátórendszer átalakítása egyre kevesebb szakemberre van szükség, csökken a segítő asszisztencia, nő a munkaterhelés.
- A gyorsan változó gazdasági és társadalmi folyamatok miatt egyre fontosabb a stressztűrő képesség
- A közszférában, rendelőintézetekben leépítések várhatóak, e miatt többfajta munkakört el kell látni
- Nő az átképzések, továbbképzések iránti igény (más szakmák elsajátítása és/vagy vállalkozási ismeretek elsajátítása a magánszférában történő praxis nyitáshoz)
- A szakmában maradásnak is egyre inkább feltétele kiegészítő kezelések, új eljárások ismerete, a holisztikus szemlélet alkalmazása
- Növekszik a szakmai és anyagi felelősségvállalás szükségessége