Dietetikus és táplálkozási tanácsadó

FEOR-kód 2223-00

Bemutatás

A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.

Jellemző tevékenységek

  • Kórházakban vagy különböző gyógyintézetekben az orvos javaslatára megtervezi a kórformák szerinti vagy az egyedi diétás étrendet.
  • Egészségügyi intézményekben és a közétkeztetés különböző területein közétkeztetési feladatokat lát el, megszervezi az élelmezési üzem munkáját, irányítja a napi feladatok elvégzését.
  • Kiszámítja a tápanyagszükségletet, meghatározza az ételek elkészítéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét.
  • Megvizsgálja, hogy az elkészült ételek megfelelnek-e az előírt diétának, ízleteseke-e?
  • Feljegyzi a beteg fogyasztását és tájékoztatja a kezelőorvost
  • Felvilágosítja a beteget és a családtagokat a diéta jelentőségéről és követelményéről
  • Megtanítja őket a diétás étrend összeállítására, a tápanyagtartalom kiszámítására, az ételek elkészítésére
  • Beszerez, vagy összeállít információs anyagokat
  • Ellátja a munkájával kapcsolatos adminisztratív teendőket
  • Ismeri az élelmiszereket és nyersanyagokat, kezeli a konyhai berendezéseket és gépeket, eszközöket.
  • Ismeri a speciális étrendeket, a betegségek és az étrend összefüggéseit, tájékozott a táplálkozási modellekről, az új irányzatokról, a gasztronómia és a nemzetiségek, a vallás összefüggéseiről.
  • Betartja és betartatja a higiénés és fertőtlenítési szabályokat.
  • Szükség esetén konzultál az orvossal és a többi kollégával
  • Amennyiben a kezelést ki kell egészíteni, más szakemberhez irányítja a pacienst
  • Szükség esetén ellát sürgősségi eseteket
  • Személyre szabott étrendet alakít ki, életmódtanácsot ad. Nemcsak betegekkel foglalkozik, hanem sportolókkal és kismamákkal is.
  • Betartja az etikai, titoktartási és adatvédelmi szabályokat
  • Részt vesz az egészségügyi felvilágosításban, egészségnevelésben
  • Prevenciós, gondozási és utógondozási feladatokat lát el.
  • Képezi magát, figyelemmel van a szakma fejlődésére, az új technikai megoldásokra
  • Betartja az etikai, titoktartási és adatvédelmi szabályokat


Körülmények

Munkakörnyezet

  • rendelőben, kórházban, egészségügyi vagy szociális intézményben, közintézményben jellemzően zárt térben végzett munka
  • a saját szobájában, a konyhában, a kórtermekben, ebédlőben dolgozik
  • munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kedvezőbb munkafeltételekkel jár: rendszerint nincsenek veszélyes vagy egészségtelen munkafeltételeknek kitéve
  • egy vagy többműszakos, állandó vagy váltott műszakban dolgozik
  • alapvetően fontos követelmény a higiénia
  • többnyire ülő munkát kell végeznie

Egészségügyi tényezők

  • rendelőben, kórházban, egészségügyi vagy szociális intézményben, közintézményben jellemzően zárt térben végzett munka
  • a saját szobájában, a konyhában, a kórtermekben, ebédlőben dolgozik
  • munkája a többi egészségügyi pályához viszonyítva kedvezőbb munkafeltételekkel jár: rendszerint nincsenek veszélyes vagy egészségtelen munkafeltételeknek kitéve
  • egy vagy többműszakos, állandó vagy váltott műszakban dolgozik
  • alapvetően fontos követelmény a higiénia
  • többnyire ülő munkát kell végeznie

Pszichikai tényezők

  • a tápanyagtartalom, a kalóriaérték kiszámítása jó figyelemösszpontosítást követel
  • fontos a pacienssel szembeni empatikus viselkedés
  • gyakori az érzelmi megterhelés, ami elsősorban mentális felkészültséget igényel
  • gyakori az idő szorításában végzett munka, ami fontossá teszi a stresszhatások kezelését, a figyelemkoncentrációt
  • bizonyos munkahelyeken változó és vagy hétvégi munkarendhez való igazodás
  • az elhúzódó kezelések sok türelmet, kitartást és koncentrált figyelmet igényelnek
  • az eredményes munkához elengedhetetlen a csapatban való munkavégzés képessége

Várható változások

  • Folyik az egészségügyi ellátórendszer átalakítása egyre kevesebb szakemberre van szükség, csökken a segítő asszisztencia, nő a munkaterhelés.
  • A gyorsan változó gazdasági és társadalmi folyamatok miatt egyre fontosabb a stressztűrő képesség
  • A közszférában, rendelőintézetekben leépítések várhatóak, e miatt többfajta munkakört el kell látni
  • Nő az átképzések, továbbképzések iránti igény (más szakmák elsajátítása és/vagy vállalkozási ismeretek elsajátítása a magánszférában történő praxis nyitáshoz)
  • A szakmában maradásnak is egyre inkább feltétele kiegészítő kezelések, új eljárások ismerete, a holisztikus szemlélet alkalmazása
  • Növekszik a szakmai és anyagi felelősségvállalás szükségessége

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Önálló 20%
Csoportos 80%
Irányító 0%
Végrehajtó 100%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Dietetikus tanácsadó, oktató
  • Élelmezési tanácsadó
  • Élelmezési üzemvezető dietetikus
  • Élelmezésprogramozó
  • Élelmezésszervező
  • Élelmezésvezető
  • Élelmezési menedzser
  • Laktációs szaktanácsadó
  • Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
  • Táplálkozási tanácsadó
  • Táplálkozáskutató
  • Terápiás dietetikus