FEOR-kód 6122-00
Bemutatás
Baromfitelepeken – pl. tojótyúk-, kacsa-, liba- és pulykatelepeken – megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a baromfitenyésztéssel, tojás- és hústermeléssel kapcsolatos munkákat.
Jellemző tevékenységek
- meghatározza a tartandó állatok fajtáját és mennyiségét
- beszerzi a szükséges engedélyeket (állategészségügyi, hatósági állatorvosi engedély pl.: vágáshoz)
- beszerzi az állatokat, a takarmányt és a szükséges berendezéseket
- előkészíti az állomány fogadását (pl.: pulyka telepítése esetén előkészíti a csibegyűrűt)
- mennyiségi, minőségi átvételt és tárolást végez (pl.: meggyőződik a takarmány minőségéről)
- optimális elhelyezést és mikroklímát biztosít (pl. lámpázással melegíti a ketrecet)
- figyelemmel kíséri az állatok viselkedését, egészségi állapotát, végrehajtja a prevenciós gyógykezelési programot
- napi állattartási, gondozási, higiéniai feladatokat lát el (pl.: kitrágyázás, almozás)
- neveli és hizlalja a baromfit, takarmányozási feladatokat lát el (naponta többször etet és itat kézzel vagy etető/itató berendezéssel)
- állatjóléti teendőket végez, ellenőrzi a világítási programot, hőmérsékletet, légcserét, a vitamin- és ásványanyag-kiegészítést
- gondoskodik a vízi szárnyasok (liba, kacsa) őrzéséről, mivel ezek az állatok nagyrészt vízben, szabadban (réten, legelőn) élnek
- szükség szerint elkülöníti és kezeli, illetve kezelteti a gyenge, beteg állatot (pl.: értesíti az állatorvost, betartja a járványvédelmi előírásokat)
- tenyésztési, szaporítási feladatokat végez, keltetőt üzemeltet és elvégzi a szükséges beavatkozásokat
- növendékállatokhoz kapcsolódó gondozási feladatokat lát el, állatot jelöl, mérlegel
- a tojásokat összegyűjti, válogatja, jelöli és csomagolja
- elvégzi a melléktermékek kezelését
- részt vesz az értékesítésre szánt állomány, illetve alapanyagok, termékek elő- és elkészítésében (pl. tojástermelés, tolltermelés, májtermelés területén)
- szállítja és értékesíti az élőállatokat és a termékeket
- tisztán tartja, takarítja a gazdasági épületeket, ólat, ketrecet, szükség szerint fertőtlenít, sterilez
- technológiai berendezést, gépet kezel és karbantart, baromfitartásban használatos szoftvert alkalmaz
- adminisztrációs tevékenységet végez - üzleti levelezést folytat, nyilvántartást (pl. egészségügyi nyilvántartás, tenyészkönyv) vezet, bizonylatokat állít ki (pl. szállítólevél)
Körülmények
Munkakörnyezet
- A munkahely - a tenyésztett szárnyasoktól is függően - változatos lehet, a legkorszerűbb, zárt, szabályozott levegőjű csarnoktól a teljesen szabad területű tartásig.
- A különböző értékesítési, szállítási, beszerzési feladatok egy részét a telepen kívül (pl. takarmány-szállítónál, feldolgozó üzemben, tojás-átvevőnél, stb.) kell ellátni.
- A munkahét 7 napból áll, mivel az állatokat hétvégén is el kell látni.
- A műszakon belül általában változó, naponta ismétlődő, ciklikus munkavégzés történik.
- A telepek általában komoly gépesítettséggel rendelkeznek (kivéve a hagyományos tartás esetében).
- A helyiségek a páratartalom biztosítása érdekében általában klimatizáltak.
- Jellemzőek az erős, kellemetlen szagok és zajok.
- A környezet sokszor piszkos, nedves, poros.
Egészségügyi tényezők
- A munkahely - a tenyésztett szárnyasoktól is függően - változatos lehet, a legkorszerűbb, zárt, szabályozott levegőjű csarnoktól a teljesen szabad területű tartásig.
- A különböző értékesítési, szállítási, beszerzési feladatok egy részét a telepen kívül (pl. takarmány-szállítónál, feldolgozó üzemben, tojás-átvevőnél, stb.) kell ellátni.
- A munkahét 7 napból áll, mivel az állatokat hétvégén is el kell látni.
- A műszakon belül általában változó, naponta ismétlődő, ciklikus munkavégzés történik.
- A telepek általában komoly gépesítettséggel rendelkeznek (kivéve a hagyományos tartás esetében).
- A helyiségek a páratartalom biztosítása érdekében általában klimatizáltak.
- Jellemzőek az erős, kellemetlen szagok és zajok.
- A környezet sokszor piszkos, nedves, poros.
Pszichikai tényezők
- biztos kézzel, nyugodtan, fegyelmezetten, felelősségteljesen és lelki-ismeretesen kell dolgozni
- fontos a jó megfigyelő és a gyors helyzetfelismerő képesség a beteg állatok mielőbbi kiszűréséhez
- az állatok leölése idején nem előnyös a túlzott lelki érzékenység
- általában önállóan vagy kiscsoportban dolgoznak, ami önállóságot és egyéni felelősségvállalást feltételez
- az állatgondozáshoz nagy türelem és gondosság szükséges
- meghatározott időpontokban, pontosan kell az állatokat etetni, itatni, ami a kötöttségekhez való nagyfokú alkalmazkodást igényel
- az egysíkú munkafázisok ismétlése jó monotóniatűrést igényel
Várható változások
- A gazdaságok technikai-, technológiai modernizálása, a minőségbiztosítás elterjedése kapcsán egyre inkább elvárássá válik a munkavállalókkal szemben a szakmai és műszaki ismeretek folyamatos bővítésének igénye.
- A gépkezelés, a modern technikai eszközök használatának elsajátítása szükségessé válik az elhelyezkedéshez.
- Egyre szigorúbbak lesznek a környezetvédelmi, állatvédelmi, állategészségügyi előírások ezen a munkaterületen is.
- A szakmán belüli kvalifikációs besorolás, a technikus képzés, mesteképzés fejlesztése biztosíthatja a szakmai színvonal emelkedését, az egyre növekvő minőségű termékelőállítást és ezáltal a felvevő piac bővülésére is hatással lehet.
- Az EU-s piacok felé nyitás kapcsán alapkövetelménnyé válik a számítástechnika felhasználói szintű ismerete, és a nyelvismeret szükségessége ezen a szakterületen is.