Méhész

FEOR-kód 6123-00

Bemutatás

Méhészetben megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a háziméhek tartásával, tenyésztésével és a méz, valamint egyéb méhészeti termék termelésével kapcsolatos munkákat.

Jellemző tevékenységek

  • munka és költségtervet készít
  • beszerzi a tevékenységhez szükséges anyagokat, eszközöket (pl. kaptárak, műlépek, védőfelszerelés, termelési eszközök) és az induló méhállományt
  • előkészíti, berendezi a kaptárakat az időszaknak megfelelően a termeléshez, illetve a lépesméz termeléshez
  • ellenőrzi a méhcsalád állapotát, és megvizsgálja a fejlődéshez szükséges tényezőket, betartva a méhegészségügyi előírásokat (pl. tavaszi gyorsvizsgálat)
  • alkalmazza a humánegészségügyi, tűzvédelmi és környezetvédelmi előírásokat, munkavédelmi eszközöket és szükség esetén elsősegélyt nyújt
  • a felesleges mézet elveszi a kaptárból
  • elvégzi, majd dokumentálja a szükséges gyógykezeléseket a méheknél
  • beteleltei a méheket, biztosítva számukra a téli nyugalmat, a szükésges élelmiszerkészletet, a telelő lépkészletet
  • fenntartja az állomány termelőképességét, gondoskodik az állomány fenntartásának forgásáról
  • biztosítja a családok fejlődési lehetőségét, fészekbővítéssel, új méhcsaládok kialakításával, tenyészanyák nevelésével
  • értékesíti a feleslegessé vált méhcsaládokat, méhanyákat
  • a telepítésre alkalmas hely kiválasztását és a szükséges engedélyek beszerzését (pl. terület tulajdonosától, önkormányzattól) követően méhlegelőt biztosít
  • vándorol a kaptárakkal (szállítja, kíséri, rögzíti, le- és felrakja a kaptárakat a szállító eszközre) és telepíti azokat
  • kinyeri a méhészeti termékeket a méhektől elvett mézeslépből (pergetéssel), a virágporból, a propoliszból, az anyabölcsőből származó pempőből
  • lépesmézet állít elő
  • szűri és tárolja a mézet, tárolja és kezeli a méhészeti termékeket, a lépesmézet
  • igényfelmérést, piackutatást végez (pl. mézmintát küld)
  • értékesíti a méhészeti termékeket (nagyban, illetve közvetlenül a fogyasztóknak)
  • karbantartja a termelőeszközöket
  • kapcsolatot tart más méhészekkel, ápolja a termelési és üzleti kapcsolatokat
  • elvégzi a kötelező adminisztrációt


Körülmények

Munkakörnyezet

  • A méhekkel történő munkavégzés (pl. a kaptárak megfigyelése, felnyitása) alapvetően a szabadban történik, ahol a méhész ki van téve az időjárás viszontagságainak, bár rossz időben csak a legszükségesebb esetben dolgoznak a szabad ég alatt.
  • A kaptárak sokszor távol vannak a méhész otthonától, így, ha rendszeresen meg akarja figyelni a családokat, akkor sokat kell utaznia.
  • Vannak olyan munkafázisok is, melyeket műhelyben lehet végezni (pl.: pergetés, műlépezés).
  • A tevékenység során a könnyű és a közepesen nehéz fizikai megterhelés egyaránt előfordul.
  • Főhordás idején a hétvégi munkavégzés is jellemző.

Egészségügyi tényezők

  • A méhekkel történő munkavégzés (pl. a kaptárak megfigyelése, felnyitása) alapvetően a szabadban történik, ahol a méhész ki van téve az időjárás viszontagságainak, bár rossz időben csak a legszükségesebb esetben dolgoznak a szabad ég alatt.
  • A kaptárak sokszor távol vannak a méhész otthonától, így, ha rendszeresen meg akarja figyelni a családokat, akkor sokat kell utaznia.
  • Vannak olyan munkafázisok is, melyeket műhelyben lehet végezni (pl.: pergetés, műlépezés).
  • A tevékenység során a könnyű és a közepesen nehéz fizikai megterhelés egyaránt előfordul.
  • Főhordás idején a hétvégi munkavégzés is jellemző.

Pszichikai tényezők

  • sok türelem, kitartás szükséges, mivel a tulajdonképpeni mézkinyerés néhány hét csak az év során, a többi időt a kevésbé "látványos" munkafázisok teszik ki
  • a méhek elhanyagolása, betegségek késői észlelése akár egész családok pusztulásához vezethet, ezért a felelősségvállalás és a gondosság fontos elvárás
  • főhordási időhöz igazodó munkaidő beosztáshoz való alkalmazkodás

Várható változások

  • A termelés jövedelmezőségének csökkenése fokozza a meglévő és fennmaradásukért dolgozó méhészetek közötti versenyhelyzetet, amit a kereskedelemben megjelenő nem megfelelő minőségű méhészeti termékek nagy száma tovább erősít.
  • Az egészséges táplálkozás jelentőségének hangsúlyosabbá válásával párhuzamosan fokozatosan emelkedni fog a mézfogyasztás, a fogyasztói kiszerelés növekszik.
  • A biodízel program hatására növekedni fog a méhlegelők (repce) aránya.
  • Az országos termelői összefogás, és a mezőgazdasági pályázati rendszer fejlődése segítheti az elöregedő méhésztársadalom fiatalítását, frissítését és a minőségi méztermelés biztosítását.
  • Modern méhészeti termelési eszközök bevezetésével a méhészek könnyebben fel tudják venni a harcot a megjelenő új kór- és károkozók ellen is.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 90%
Személyközpontú 10%
Önálló 80%
Csoportos 20%
Irányító 50%
Végrehajtó 50%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Méhészeti munkás