FEOR-kód 6123-00
Bemutatás
Méhészetben megtervezi, megszervezi, irányítja és elvégzi a háziméhek tartásával, tenyésztésével és a méz, valamint egyéb méhészeti termék termelésével kapcsolatos munkákat.
Jellemző tevékenységek
- munka és költségtervet készít
- beszerzi a tevékenységhez szükséges anyagokat, eszközöket (pl. kaptárak, műlépek, védőfelszerelés, termelési eszközök) és az induló méhállományt
- előkészíti, berendezi a kaptárakat az időszaknak megfelelően a termeléshez, illetve a lépesméz termeléshez
- ellenőrzi a méhcsalád állapotát, és megvizsgálja a fejlődéshez szükséges tényezőket, betartva a méhegészségügyi előírásokat (pl. tavaszi gyorsvizsgálat)
- alkalmazza a humánegészségügyi, tűzvédelmi és környezetvédelmi előírásokat, munkavédelmi eszközöket és szükség esetén elsősegélyt nyújt
- a felesleges mézet elveszi a kaptárból
- elvégzi, majd dokumentálja a szükséges gyógykezeléseket a méheknél
- beteleltei a méheket, biztosítva számukra a téli nyugalmat, a szükésges élelmiszerkészletet, a telelő lépkészletet
- fenntartja az állomány termelőképességét, gondoskodik az állomány fenntartásának forgásáról
- biztosítja a családok fejlődési lehetőségét, fészekbővítéssel, új méhcsaládok kialakításával, tenyészanyák nevelésével
- értékesíti a feleslegessé vált méhcsaládokat, méhanyákat
- a telepítésre alkalmas hely kiválasztását és a szükséges engedélyek beszerzését (pl. terület tulajdonosától, önkormányzattól) követően méhlegelőt biztosít
- vándorol a kaptárakkal (szállítja, kíséri, rögzíti, le- és felrakja a kaptárakat a szállító eszközre) és telepíti azokat
- kinyeri a méhészeti termékeket a méhektől elvett mézeslépből (pergetéssel), a virágporból, a propoliszból, az anyabölcsőből származó pempőből
- lépesmézet állít elő
- szűri és tárolja a mézet, tárolja és kezeli a méhészeti termékeket, a lépesmézet
- igényfelmérést, piackutatást végez (pl. mézmintát küld)
- értékesíti a méhészeti termékeket (nagyban, illetve közvetlenül a fogyasztóknak)
- karbantartja a termelőeszközöket
- kapcsolatot tart más méhészekkel, ápolja a termelési és üzleti kapcsolatokat
- elvégzi a kötelező adminisztrációt
Körülmények
Munkakörnyezet
- A méhekkel történő munkavégzés (pl. a kaptárak megfigyelése, felnyitása) alapvetően a szabadban történik, ahol a méhész ki van téve az időjárás viszontagságainak, bár rossz időben csak a legszükségesebb esetben dolgoznak a szabad ég alatt.
- A kaptárak sokszor távol vannak a méhész otthonától, így, ha rendszeresen meg akarja figyelni a családokat, akkor sokat kell utaznia.
- Vannak olyan munkafázisok is, melyeket műhelyben lehet végezni (pl.: pergetés, műlépezés).
- A tevékenység során a könnyű és a közepesen nehéz fizikai megterhelés egyaránt előfordul.
- Főhordás idején a hétvégi munkavégzés is jellemző.
Egészségügyi tényezők
- A méhekkel történő munkavégzés (pl. a kaptárak megfigyelése, felnyitása) alapvetően a szabadban történik, ahol a méhész ki van téve az időjárás viszontagságainak, bár rossz időben csak a legszükségesebb esetben dolgoznak a szabad ég alatt.
- A kaptárak sokszor távol vannak a méhész otthonától, így, ha rendszeresen meg akarja figyelni a családokat, akkor sokat kell utaznia.
- Vannak olyan munkafázisok is, melyeket műhelyben lehet végezni (pl.: pergetés, műlépezés).
- A tevékenység során a könnyű és a közepesen nehéz fizikai megterhelés egyaránt előfordul.
- Főhordás idején a hétvégi munkavégzés is jellemző.
Pszichikai tényezők
- sok türelem, kitartás szükséges, mivel a tulajdonképpeni mézkinyerés néhány hét csak az év során, a többi időt a kevésbé "látványos" munkafázisok teszik ki
- a méhek elhanyagolása, betegségek késői észlelése akár egész családok pusztulásához vezethet, ezért a felelősségvállalás és a gondosság fontos elvárás
- főhordási időhöz igazodó munkaidő beosztáshoz való alkalmazkodás
Várható változások
- A termelés jövedelmezőségének csökkenése fokozza a meglévő és fennmaradásukért dolgozó méhészetek közötti versenyhelyzetet, amit a kereskedelemben megjelenő nem megfelelő minőségű méhészeti termékek nagy száma tovább erősít.
- Az egészséges táplálkozás jelentőségének hangsúlyosabbá válásával párhuzamosan fokozatosan emelkedni fog a mézfogyasztás, a fogyasztói kiszerelés növekszik.
- A biodízel program hatására növekedni fog a méhlegelők (repce) aránya.
- Az országos termelői összefogás, és a mezőgazdasági pályázati rendszer fejlődése segítheti az elöregedő méhésztársadalom fiatalítását, frissítését és a minőségi méztermelés biztosítását.
- Modern méhészeti termelési eszközök bevezetésével a méhészek könnyebben fel tudják venni a harcot a megjelenő új kór- és károkozók ellen is.