FEOR-kód 7112-00
Bemutatás
Zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, tartósít; konzerveket, készételeket gyárt.
Jellemző tevékenységek
- átveszi és minőség szerint osztályozza a növényi eredetű nyersanyagokat,
- az alapanyagokról eltávolítja a szennyeződéseket,
- eltávolítja a felesleges részeket (pl. héjak, magvak, szárak),
- aprítással, szeleteléssel, zúzással vagy préseléssel feldolgozza a nyersanyagokat,
- a készülő élelmiszer jellégétől függően előkezeli (gőzöli, süti, főzi) a termékeket,
- az előkezelt anyagokat szűréssel, derítéssel, szárítással, savanyítással dolgozza fel,
- a konzerválással készülő termékeket csírátalanítja vagy konzerválószerekkel tartósítja,
- a fagyaszásra szánt termékeket természetes körülmények között hirtelen -30, -35 fokra lehűti,
- a tartósítással egyidejűleg az elkészült élelmiszereket fémdobozokba, üvegekbe, aluminíum- vagy műanyagfóliába csomagolja,
- mintát vesz a termékből a gyártás különböző szakaszaiban, a minősítés biztosítása érdekében,
- gondoskodik a gépi berendezések karbantartásáról, a kisebb hibák elhárításáról,
Körülmények
Munkakörnyezet
- jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
- a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos
Egészségügyi tényezők
- jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
- a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos
Várható változások
- Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása.
- Fokozódik a nyersanyagok feldogozásának a köre..
- Új, környezetkímélő csomagolási módszerek jelenek meg.
- Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.
- A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.