Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, -tartósító

FEOR-kód 7112-00

Bemutatás

Zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, tartósít; konzerveket, készételeket gyárt.

Jellemző tevékenységek

  • átveszi és minőség szerint osztályozza a növényi eredetű nyersanyagokat,
  • az alapanyagokról eltávolítja a szennyeződéseket,
  • eltávolítja a felesleges részeket (pl. héjak, magvak, szárak),
  • aprítással, szeleteléssel, zúzással vagy préseléssel feldolgozza a nyersanyagokat,
  • a készülő élelmiszer jellégétől függően előkezeli (gőzöli, süti, főzi) a termékeket,
  • az előkezelt anyagokat szűréssel, derítéssel, szárítással, savanyítással dolgozza fel,
  • a konzerválással készülő termékeket csírátalanítja vagy konzerválószerekkel tartósítja,
  • a fagyaszásra szánt termékeket természetes körülmények között hirtelen -30, -35 fokra lehűti,
  • a tartósítással egyidejűleg az elkészült élelmiszereket fémdobozokba, üvegekbe, aluminíum- vagy műanyagfóliába csomagolja,
  • mintát vesz a termékből a gyártás különböző szakaszaiban, a minősítés biztosítása érdekében,
  • gondoskodik a gépi berendezések karbantartásáról, a kisebb hibák elhárításáról,


Körülmények

Munkakörnyezet

  • jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
  • a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos

Egészségügyi tényezők

  • jellemző módon a feldogozás főleg belső csarnokoban folyik, de végez kinti munkát is
  • a munkavégzés többnyire piszkos, nyirkos

Várható változások

  • Növekszik a fogyasztók minőség iránti elvárása.
  • Fokozódik a nyersanyagok feldogozásának a köre..
  • Új, környezetkímélő csomagolási módszerek jelenek meg.
  • Emelkedik a hatósági-minőségi ellenőrzések száma.
  • A termék eredetének és minőségének követhetősége mind inkább előtérbe kerül.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 80%
Személyközpontú 20%
Önálló 20%
Csoportos 80%
Irányító 20%
Végrehajtó 80%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Gombaválogató
  • Gyógynövény filterező
  • Gyógynövény tasakoló
  • Gyógynövény-feldolgozó
  • Gyógynövényszárító
  • Gyógynövényválogató
  • Gyümölcs tartósító
  • Gyümölcsfeldolgozó
  • Gyümölcsléfejtő
  • Gyümölcsválogató, osztályozó
  • Káposztasavanyító
  • Mustárfeldolgozó
  • Paprikamolnár
  • Savanyító
  • Szőlőválogató, -osztályozó
  • Zöldség szárító
  • Zöldség tartósító
  • Zöldségfeldolgozó
  • Zöldségválogató, osztályozó