FEOR-kód 3113-00
Bemutatás
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.
Jellemző tevékenységek
- meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit
- mérőeszközöket kezel az áruk mennyiségi és minőségi átvételekor
- élelmiszer-ipari alaműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, sűrítés, főzés, sterilizálás, stb.
- megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait
- méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készít
- megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a mintavételt
- gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról
- kisebb részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés területén
Körülmények
Munkakörnyezet
- főleg zárt helyiségben, nagy csarnokokban dolgozik
- labóratóriumban is folytat munkavégzést
Egészségügyi tényezők
- főleg zárt helyiségben, nagy csarnokokban dolgozik
- labóratóriumban is folytat munkavégzést
Pszichikai tényezők
- fokozott figyelem koncentrációt igényel
Várható változások
- A számítógépes technológia várhatóan tovább fejlődik.
- Nagymértékben növekedik az automatizálás.
- Az EU-s minőségi előírások befolyásolják az iparágat
- Fokozott figyelmet fordítanak a környezetvédelmi előírásokra.