Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó

FEOR-kód 7113-00

Bemutatás

A beérkezett anyagokat átveszi, kezeli, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt.

Jellemző tevékenységek

  • a tevékenységéhez előírt munkaruházatban felkészül a munkára, átveszi a munkaterületet
  • mennyiségi és minőségi ellenőrzés után átveszi és előtárolja a beérkező tejet és egyéb alapanyagokat
  • előkészíti az alapanyagokat: elvégzi a tisztítást, fölözést, fertőtlenítést, a zsírtartalom beállítását
  • előkészíti a gépeket, berendezéseket, ellenőrzi a működőképességüket
  • hőkezeli (pasztőrözés, hűtés), homogénezi a tejet, tejszínt, tej alapú készítményeket
  • recept szerint bekeveri a termék jellegének megfelelő alapanyagokat, a szükséges kultúrát, az ízesítő és egyéb adalékanyagokat, az oltóenzimet
  • beállítja, ellenőrzi és felügyeli a termékek, illeteve a működés paramétereit
  • kiszereli a fogyasztói tejet és tejszínt, valamint hőkezelt tejből ízesítőanyagok hozzáadásával tejitalokat állít elő (pl. kakaó, csokoládés tej, stb.)
  • tejszínből vajat, vajféleségeket készít, melynek során a tejszínt hőkezeli, lehűti, érleli és kiköpüli, íróleválasztást végez, illetve szükség szerint elvégzi az alapanyagok darálását
  • savanyított tejtermékeket gyárt (tejföl, kefír, joghurt stb.), a pasztőrözött tej beoltásával, alvasztásával, és poharazásával
  • sajtot, sajtféleségeket állít elő: kezeli, beoltja a sajttejet, melegíti, feldolgozza, préseli a tejalvadékot, eltávolítja a savót és a sajt jellegének megfelelően érleli, sózza a sajtot
  • az ömlesztett sajt gyártása során összeállítja az alapanyagokat, aprítást, ömlesztést végez
  • túrót, túrókészítményeket, valamint sűrítményeket, porított termékeket állít elő
  • adagolja, csomagolja (zacskóba, dobozba, műanyag pohárba, stb.), mérlegeli a különféle termékeket
  • érzékszervi vagy laboratóriumi ellenőrzést, minőségbiztosítási, minőségellenőrzési és minőségszabályozási feladatokat végez
  • raktározási hőmérsékletre hűti a termékeket
  • a szakosított tárolókba irányítja az átvett anyagokat, illetve a kész termékeket átadja a raktárnak tárolásra
  • betartja és betartatja a technológiai és higiéniai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat
  • adminisztrációt végez: ellenőrzi a beérkező szállítmány kísérő iratait, a gyártás során kitölti az előírt és rendszeresített dokumentumokat
  • elvégzi az egyszerűbb karbantartási munkákat a tej, a gőz és a meleg víz helyes áramlásának biztosítása érdekében


Körülmények

Munkakörnyezet

  • Ezen a munkaterületen legjellemzőbb a nagyüzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, zárt üzemcsarnokban, (bizonyos lágysajt gyártási technológiáktól eltekintve) a különböző termékeket zártrendszerű berendezésekben állítja elő.
  • A munkát szigorú higiéniai és technológiai előírások szabályozzák.
  • Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.

Egészségügyi tényezők

  • Ezen a munkaterületen legjellemzőbb a nagyüzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, zárt üzemcsarnokban, (bizonyos lágysajt gyártási technológiáktól eltekintve) a különböző termékeket zártrendszerű berendezésekben állítja elő.
  • A munkát szigorú higiéniai és technológiai előírások szabályozzák.
  • Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
  • Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.

Pszichikai tényezők

  • az időkényszer keretei között, gyártósor mellett végzett munka pszichés terheléssel jár
  • a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
  • a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
  • egyes munkafázisokat, tevékenységeket meghatározott időpontokban, pontosan kell elvégezni, ami a kötöttségekhez való alkalmazkodást igényel
  • az egysíkú munkafázisok ismétlése jó monotóniatűrést igényel

Várható változások

  • A tejipar, sok más területhez hasonlóan gyors ütemben automatizálódik, így a szakma egyre jobban a gépek kezelésére szorítkozik, a gépek lassan felváltják az emberi munkaerőt.
  • A szakma képviselőivel szemben elvárássá válik, hogy képesek legyenek számítógép-vezérelt gépsorok üzemeltetésére illetve, automatizált berendezések üzemeltetésére, működtetésére.
  • A jövőben a szakosított tej-, tejtermékgyártó technológiák fokozott kiépülésének következtében a felmerülő igények legfontosabbika az automatizált termelési rendszerek gépeinek kezelése és javítása lesz.
  • A magyar tejtermékek európai színvonalúak, és jelentős exportbevételt hoznak az országnak, de az ágazatban komoly árnövekedéssel nem lehet számolni, mivel hazánkban a tejből túltermelés van.
  • A szakmában elhelyezkedni kívánók lehetőségei a jövőben csökkennek, amit az Európai Unió élelmiszeripari politikája, a tej-, tejtermék-, sajt-gyártásra, valamint a kereskedelemre vonatkozó rendeletek, az exportra szánható mennyiségek is befolyásolnak.
  • A tej és tejtermékgyártásra terén is várható a speciális termékek készítésének elterjedése.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 90%
Személyközpontú 10%
Önálló 70%
Csoportos 30%
Irányító 10%
Végrehajtó 90%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Elsődleges tejkezelő
  • Fehérsajtkészítő
  • Friss és tartós tejtermékek gyártója
  • Gomolyaalapanyag-készítő
  • Homogenizáló (élelmiszer-ipari)
  • Kazeinkészítő
  • Kazeinörlő
  • Kefír-, joghurtkészítő
  • Keménysajt-készítő
  • Lágysajt-kezelő
  • Margarinfeldolgozó
  • Ömlesztettsajt-főző
  • Sajt- és vajkészítő
  • Sajtdaráló
  • Sajtérlelő
  • Sajtkészítő
  • Sajtkezelő
  • Sajtpréselő
  • Tej-, tejszínpasztőröző és -sterilező
  • Tejcsomagoló
  • Tejfejtő
  • Tejfeldolgozó
  • Tejföl- és túrókészítő
  • Tejleszívató, -felöntő
  • Tejporkészítő
  • Tejtermék előkészítő
  • Tejtermékgyártó
  • Üzemi tejátvevő
  • Vajkészítő
  • Vajleszedő
  • Vajmester