FEOR-kód 7113-00
Bemutatás
A beérkezett anyagokat átveszi, kezeli, friss és tartós tejtermékeket és sajtkészítményeket gyárt.
Jellemző tevékenységek
- a tevékenységéhez előírt munkaruházatban felkészül a munkára, átveszi a munkaterületet
- mennyiségi és minőségi ellenőrzés után átveszi és előtárolja a beérkező tejet és egyéb alapanyagokat
- előkészíti az alapanyagokat: elvégzi a tisztítást, fölözést, fertőtlenítést, a zsírtartalom beállítását
- előkészíti a gépeket, berendezéseket, ellenőrzi a működőképességüket
- hőkezeli (pasztőrözés, hűtés), homogénezi a tejet, tejszínt, tej alapú készítményeket
- recept szerint bekeveri a termék jellegének megfelelő alapanyagokat, a szükséges kultúrát, az ízesítő és egyéb adalékanyagokat, az oltóenzimet
- beállítja, ellenőrzi és felügyeli a termékek, illeteve a működés paramétereit
- kiszereli a fogyasztói tejet és tejszínt, valamint hőkezelt tejből ízesítőanyagok hozzáadásával tejitalokat állít elő (pl. kakaó, csokoládés tej, stb.)
- tejszínből vajat, vajféleségeket készít, melynek során a tejszínt hőkezeli, lehűti, érleli és kiköpüli, íróleválasztást végez, illetve szükség szerint elvégzi az alapanyagok darálását
- savanyított tejtermékeket gyárt (tejföl, kefír, joghurt stb.), a pasztőrözött tej beoltásával, alvasztásával, és poharazásával
- sajtot, sajtféleségeket állít elő: kezeli, beoltja a sajttejet, melegíti, feldolgozza, préseli a tejalvadékot, eltávolítja a savót és a sajt jellegének megfelelően érleli, sózza a sajtot
- az ömlesztett sajt gyártása során összeállítja az alapanyagokat, aprítást, ömlesztést végez
- túrót, túrókészítményeket, valamint sűrítményeket, porított termékeket állít elő
- adagolja, csomagolja (zacskóba, dobozba, műanyag pohárba, stb.), mérlegeli a különféle termékeket
- érzékszervi vagy laboratóriumi ellenőrzést, minőségbiztosítási, minőségellenőrzési és minőségszabályozási feladatokat végez
- raktározási hőmérsékletre hűti a termékeket
- a szakosított tárolókba irányítja az átvett anyagokat, illetve a kész termékeket átadja a raktárnak tárolásra
- betartja és betartatja a technológiai és higiéniai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat
- adminisztrációt végez: ellenőrzi a beérkező szállítmány kísérő iratait, a gyártás során kitölti az előírt és rendszeresített dokumentumokat
- elvégzi az egyszerűbb karbantartási munkákat a tej, a gőz és a meleg víz helyes áramlásának biztosítása érdekében
Körülmények
Munkakörnyezet
- Ezen a munkaterületen legjellemzőbb a nagyüzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, zárt üzemcsarnokban, (bizonyos lágysajt gyártási technológiáktól eltekintve) a különböző termékeket zártrendszerű berendezésekben állítja elő.
- A munkát szigorú higiéniai és technológiai előírások szabályozzák.
- Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
- Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.
Egészségügyi tényezők
- Ezen a munkaterületen legjellemzőbb a nagyüzemi foglalkoztatás, melynek során gyártási környezetben, zárt üzemcsarnokban, (bizonyos lágysajt gyártási technológiáktól eltekintve) a különböző termékeket zártrendszerű berendezésekben állítja elő.
- A munkát szigorú higiéniai és technológiai előírások szabályozzák.
- Bizonyos munkaterületeken nedves, nyirkos üzemben dolgoznak, a termelési folyamatok során gyakori a nagy hőség, a magas páratartalom.
- Gyártókörnyezetben a gépek, gyártósorok működéséből adódóan zajártalom lehetséges.
Pszichikai tényezők
- az időkényszer keretei között, gyártósor mellett végzett munka pszichés terheléssel jár
- a sokféle, párhuzamos munkafolyamat és a szigorú minőségi eláírásoknak való megfelelés miatt fokozott a pszichés megterhelés
- a termelési területen a több műszakos munkarendhez igazodó alvási ciklus jellemző
- egyes munkafázisokat, tevékenységeket meghatározott időpontokban, pontosan kell elvégezni, ami a kötöttségekhez való alkalmazkodást igényel
- az egysíkú munkafázisok ismétlése jó monotóniatűrést igényel
Várható változások
- A tejipar, sok más területhez hasonlóan gyors ütemben automatizálódik, így a szakma egyre jobban a gépek kezelésére szorítkozik, a gépek lassan felváltják az emberi munkaerőt.
- A szakma képviselőivel szemben elvárássá válik, hogy képesek legyenek számítógép-vezérelt gépsorok üzemeltetésére illetve, automatizált berendezések üzemeltetésére, működtetésére.
- A jövőben a szakosított tej-, tejtermékgyártó technológiák fokozott kiépülésének következtében a felmerülő igények legfontosabbika az automatizált termelési rendszerek gépeinek kezelése és javítása lesz.
- A magyar tejtermékek európai színvonalúak, és jelentős exportbevételt hoznak az országnak, de az ágazatban komoly árnövekedéssel nem lehet számolni, mivel hazánkban a tejből túltermelés van.
- A szakmában elhelyezkedni kívánók lehetőségei a jövőben csökkennek, amit az Európai Unió élelmiszeripari politikája, a tej-, tejtermék-, sajt-gyártásra, valamint a kereskedelemre vonatkozó rendeletek, az exportra szánható mennyiségek is befolyásolnak.
- A tej és tejtermékgyártásra terén is várható a speciális termékek készítésének elterjedése.