Pincér

FEOR-kód 5132-00

Bemutatás

Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel vendéglőkben, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátóipari egységekben.

Jellemző tevékenységek

  • tájékozódik a napi feladatokról
  • ellenőrzi a műszaki berendezések működőképességét, a napi vételezést, a takarítást
  • figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását
  • részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában
  • előkészíti a nyitásra a munkaterületet és a vendégteret pl.: beállítja az asztalokat, székeket, elhelyezi a reklámeszközöket
  • korrigálja a kínálatváltozásokat, napi ajánlatot, árlapot készít
  • előkészíti a fogyóeszközöket, a textiliákat és az egyéb dekorációs elemeket
  • kiválasztja és felhelyezi az alkalomhoz és az étkezési időszakhoz illő terítéket, abroszokat, tányérokat, poharakat, evőeszközöket
  • folyamatosan biztosítja az eszközutánpótlást
  • fogadja és leülteti a vendégeket a protokoll-előírások szerint
  • felméri a vendégek igényeit, kezeli az észrevételeiket
  • átadja az étlapot, ismerteti a választékot, szükség szerint ételt, italt ajánl
  • felveszi és továbbítja, illetve összeállítja a rendelést
  • előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, a rendelés szerint kiegészítve a terítéket
  • szakszerű éttermi, rendezvény vagy szobai (szobaszerviz) felszolgálást végez, szükség szerint kínál, utántölt
  • figyelemmel kíséri a felszolgálandó étel, ital minőségét, a vendég fogyasztását
  • folyamatosan rendben tartja az asztalokat, rendezvényasztalokat, és a használt eszközöket leszedi az asztalról
  • átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet, pénzt, illetve készpénzt helyettesítő eszközt kezel, számlát, nyugtát készít
  • ellenőrzi a vendégek távozását
  • elszámol a napi bevétellel


Körülmények

Munkakörnyezet

  • Jellemzően állandó, illetve rendezvényszervezés esetén rendszerint változó munkahelyen dolgoznak.
  • Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
  • A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
  • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
  • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.

Egészségügyi tényezők

  • Jellemzően állandó, illetve rendezvényszervezés esetén rendszerint változó munkahelyen dolgoznak.
  • Az időjárás változásaitól védett, zárt helyen végzett, illetve kerthelyiségek, nyitott teraszok, strandéttermek és egyéb nyílt téren szervezett rendezvények esetén szabadban végzett tevékenység.
  • A szakma több műszakos munkaidő beosztással jár.
  • A vendéglátóhely jellegétől függően délelőtt - délután, vagy délután és éjszaka folyik a munkavégzés.
  • Fontos a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselése.

Pszichikai tényezők

  • csúcsidőszakokban a gyors kiszolgálás nagy stresszel, feszültséggel, pszichés terheléssel jár
  • a munkavégzés súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van, amihez alkalmazkodni kell
  • figyelmet, összpontosítást igénylő munkaterület
  • a higgadt, udvarias, előzékeny magatartás alapkövetelmény
  • a toleranciát próbára tevő magatartásformák, verbális és fizikai agressziók megfelelő kezelése szükséges
  • fontos az alkalmazkodás a munkatársakhoz, a tolerancia és előítélet mentesség a vendégek irányában
  • a munkatársakkal való jó együttműködés különösen csúcsidőben elengedhetetlen
  • hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván
  • gyakran kötelező elvárás a túlóra, és hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell

Várható változások

  • A vendéglátó-ipar helyzete szorosan összefügg a gazdasági élet és az életszínvonal alakulásával, a hazánkba látogató turisták, illetve az igényesebb vendégek számával.
  • A fogyasztási szokások megváltozása (gyorséttermek, házhozszállítás, partyszervíz) csökkenti a magasan képzett pincérek iránti igényt.
  • Az EU-csatlakozás hatásának köszönhetően a külföldi munkavállalás egyre könnyebbé válik.
  • Külföldi munkavállalás során magasabb pozíciókat lehet betölteni, illetve nagyobb az igény a szakképzett pincérek, a minőségi munka iránt is.
  • A munkahelyféltés miatt nő a rivalizálás ezen a munkaterületen és leginkább azok a munkavállalók érvényesülnek majd, akik több nyelven beszélnek, sokrétű képzettséggel, szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
  • Továbbra is elvárás marad a jó kommunikációs készség, rugalmasság és nagy teherbírás a felszolgálókkal, pincérekkel szemben.
  • Az EU-csatlakozás hatására szigorodtak a környezetvédelmi, higiéniai és egyéb szabályok, előírások, amelyek a pincérek felelősségi körét is bővítik.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Tárgyias 30%
Személyközpontú 70%
Önálló 20%
Csoportos 80%
Irányító 40%
Végrehajtó 60%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Étkezőkocsi felszolgáló
  • Éttermi felszolgáló
  • Főpincér
  • Hajópincér
  • Italpincér
  • Sommelier (borpincér)