Cukrász

FEOR-kód 5135-00

Bemutatás

Cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket kisipari módszerrel állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

Jellemző tevékenységek

  • recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (pl. liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése;
  • a felhasználandó anyagok tisztítása, darabolása, ízesítése és elkészítése;
  • technológiai munkák elvégzése (sütés, főzés, gőzölés, hűtés és fagyasztás);
  • az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel történő formálása, alakítása;
  • a kész- vagy félkész termékek tárolása vagy tartósítása hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon;
  • az egészségügyi és higiéniai előírások betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztán tartása, a kezelésére bízott munka- (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök szakszerű használata, karbantartása.

Keresés

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Fagylaltkészítő
  • Karamell cukrász
  • Lágyfagylaltos
  • Marcipánfigura készítő
  • Süteménykészítő
  • Tortakészítő