FEOR-kód 7115-00
Bemutatás
Szőlőből bort, pezsgőt készít, ellenőrzi és dokumentálja a folyamatot. Különféle szeszesitalt gyárt, szikvizet készít.
Jellemző tevékenységek
- Átveszi a leszüretelt szőlőt feldolgozásra.
- Meghatározza a feldolgozás módjait.
- Dönt zúzás, a bogyózás, préselés, ülepítés, hordózás műveleteiről, irányítja ezeket.
- Figyelemmel kíséri az erjedést, ellenőrzi az erjedés, és az erjesztési környezet jellemzőit
- Kezeli az újbort, irányítja a fejtést, kénezést, méréssel meghatározza bor jellemzőit.
- Irányítja a bor szűrűsét, hőkezelését, palackozását és tárolását.
- Kiválasztja a pezsgőgyártásra alkalmas szőlőt, és elkészíti a pezsgőalapbort.
- Erjeszti a pezsgőt tartályban vagy palackban, forgatja a palackokat.
- Alkalmazza az adalékanyagokat és palackozza a pezsgőt.
- Elvégezteti a technikai és tároló eszközök tisztítását, fertőtlenítését, és javítását.
- Átveszi a folyékony széndioxidgázt, és a szirupok alapanyagait és a cukrot.
- Szűri és kezeli a szükséges vízet.
- Mintát vesz az vízből és elvégezteti a laboratóriumi viszgálatokat.
- Előállítja a szirupot, és ellenőrzi a jellemzőit.
- Előkészíti a palackokat vagy flakonokat, és a töltősorra irányítja.
- Összekeveri az italt szirupból, vízből és széndioxidból.
- Ellenőrzi a palackozó sor működését, a lezárást és cimkézést.
- Gondoskodik a palackozott árú rekeszekbe, illetve raklapokra rendezéséről.
- Betartja és betartatja mikrobiológiai és higiéniai előírásokat
Körülmények
Munkakörnyezet
- A munkakörnyezet az évszakokkal együtt változik. A munka nagyobb része azonban a pincészetekben folyik.
- A környzeti hőmérséklet a zárt téri munkák esetén állandó, de alacsony, 10-14 Celsius fok. Nedves nyirkos környezet
Egészségügyi tényezők
- A munkakörnyezet az évszakokkal együtt változik. A munka nagyobb része azonban a pincészetekben folyik.
- A környzeti hőmérséklet a zárt téri munkák esetén állandó, de alacsony, 10-14 Celsius fok. Nedves nyirkos környezet
Pszichikai tényezők
- Tényeken alapuló döntéseket kell hozni, esetleges befolyás mellett is
- Előírt feladatok ismétlése jellemző.
Várható változások
- A borászat társadalmi megítélése lényegesen javult, és a közeljövőben ez trend megmarad.
- A szőlőbirtokok kialakultak, és nagyüzemek valamint kis borászatok aránya stbilizálódott, a borászok iránti igényt ez folyamat még egy időre növeli.
- A borkultúra a borkultusz irányába tolódik el, ez további foglalkozási lehetőségeket teremt.
- Az idegen forgalomban borra szakosodó ágazat alakul ki, ez a borászok számára további foglalkoztatási területet jelent.
- A kereskedelemben erősődik a szakosodás, és már a kisebb kereskedelmi vállakozások is igénylik borászok alkalmazását.
- A borászok egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba külföldi partnerekkel, így nyelvtudás követelménnyé válik
- A borászok a szakma technológiai alapjai mellett egyre inkább kommunikációs és marketing feladatokkal is találkoznak, a kisebb borászatokban és szőlőbirtokokon különösen
- A pezsgő és üdítő gyártás területén is ezek trendek érvényesek.