Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő

FEOR-kód 7115-00

Bemutatás

Szőlőből bort, pezsgőt készít, ellenőrzi és dokumentálja a folyamatot. Különféle szeszesitalt gyárt, szikvizet készít.

Jellemző tevékenységek

  • Átveszi a leszüretelt szőlőt feldolgozásra.
  • Meghatározza a feldolgozás módjait.
  • Dönt zúzás, a bogyózás, préselés, ülepítés, hordózás műveleteiről, irányítja ezeket.
  • Figyelemmel kíséri az erjedést, ellenőrzi az erjedés, és az erjesztési környezet jellemzőit
  • Kezeli az újbort, irányítja a fejtést, kénezést, méréssel meghatározza bor jellemzőit.
  • Irányítja a bor szűrűsét, hőkezelését, palackozását és tárolását.
  • Kiválasztja a pezsgőgyártásra alkalmas szőlőt, és elkészíti a pezsgőalapbort.
  • Erjeszti a pezsgőt tartályban vagy palackban, forgatja a palackokat.
  • Alkalmazza az adalékanyagokat és palackozza a pezsgőt.
  • Elvégezteti a technikai és tároló eszközök tisztítását, fertőtlenítését, és javítását.
  • Átveszi a folyékony széndioxidgázt, és a szirupok alapanyagait és a cukrot.
  • Szűri és kezeli a szükséges vízet.
  • Mintát vesz az vízből és elvégezteti a laboratóriumi viszgálatokat.
  • Előállítja a szirupot, és ellenőrzi a jellemzőit.
  • Előkészíti a palackokat vagy flakonokat, és a töltősorra irányítja.
  • Összekeveri az italt szirupból, vízből és széndioxidból.
  • Ellenőrzi a palackozó sor működését, a lezárást és cimkézést.
  • Gondoskodik a palackozott árú rekeszekbe, illetve raklapokra rendezéséről.
  • Betartja és betartatja mikrobiológiai és higiéniai előírásokat


Körülmények

Munkakörnyezet

  • A munkakörnyezet az évszakokkal együtt változik. A munka nagyobb része azonban a pincészetekben folyik.
  • A környzeti hőmérséklet a zárt téri munkák esetén állandó, de alacsony, 10-14 Celsius fok. Nedves nyirkos környezet

Egészségügyi tényezők

  • A munkakörnyezet az évszakokkal együtt változik. A munka nagyobb része azonban a pincészetekben folyik.
  • A környzeti hőmérséklet a zárt téri munkák esetén állandó, de alacsony, 10-14 Celsius fok. Nedves nyirkos környezet

Pszichikai tényezők

  • Tényeken alapuló döntéseket kell hozni, esetleges befolyás mellett is
  • Előírt feladatok ismétlése jellemző.

Várható változások

  • A borászat társadalmi megítélése lényegesen javult, és a közeljövőben ez trend megmarad.
  • A szőlőbirtokok kialakultak, és nagyüzemek valamint kis borászatok aránya stbilizálódott, a borászok iránti igényt ez folyamat még egy időre növeli.
  • A borkultúra a borkultusz irányába tolódik el, ez további foglalkozási lehetőségeket teremt.
  • Az idegen forgalomban borra szakosodó ágazat alakul ki, ez a borászok számára további foglalkoztatási területet jelent.
  • A kereskedelemben erősődik a szakosodás, és már a kisebb kereskedelmi vállakozások is igénylik borászok alkalmazását.
  • A borászok egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba külföldi partnerekkel, így nyelvtudás követelménnyé válik
  • A borászok a szakma technológiai alapjai mellett egyre inkább kommunikációs és marketing feladatokkal is találkoznak, a kisebb borászatokban és szőlőbirtokokon különösen
  • A pezsgő és üdítő gyártás területén is ezek trendek érvényesek.

Keresés

Szükséges képességek

Manuális képesség
Matematikai képesség
Térbeli tájékozódás
Figyelem koncentráció
Problémamegoldás
Kreativitás
Stressz tolerancia
Alkalmazkodóképesség
Pontosság, precizitás
Szervezőkészség
Önállóság
Együttműködőképesség
Empátia
Felelősségvállalás
Kommunikációs készség

Jellemző munkamód

Önálló 70%
Csoportos 30%
Irányító 70%
Végrehajtó 30%

Hasonló foglalkozások

Munkakörök

  • Ászokoló
  • Bor-, pezsgőgyártó
  • Borász
  • Borászati pincemunkás
  • Borelőkészítő
  • Borfejtő
  • Borkezelő
  • Borszűrő, borszeparáló
  • Italösszeállító (szeszipari)
  • Italszűrő (szeszipari)
  • Konyakkészítő
  • Likőrgyártó
  • Likőrmester
  • Must-, szőlő- és borátvevő
  • Pálinkafőző
  • Pezsgőátvilágító
  • Pezsgőgyártó
  • Pezsgőmáglyázó
  • Pezsgőrázó
  • Pezsgőtisztító
  • Pezsgőürítő
  • Pincemester
  • Préskormányos
  • Rumgyártó
  • Sörerjesztő
  • Sörfejtő
  • Sörfokoló
  • Sörfőző
  • Sörgyártó
  • Söripari csapoló
  • Söripari munkás
  • Söripariélesztő-kezelő
  • Szeszfőző
  • Szeszfőző mester
  • Szikvízkészítő
  • Szódás, szódavízkészítő
  • Szőlőfeldolgozó